John sklízí plody Langerovy policejní reformy, uznává Bublan

17.02.2011 7:23

Autonomie krajských policejních ředitelství je velký problém, John má v tomto pravdu, říká poslanec a bývalý minisr vnitra František Bublan. Johnova slova o boji za větší rozpočet pro vnitro ale jedním dechem zpochybňuje. Na to, že s tímto "kapesným" se resort provozovat nedá, prý přišel příliš pozdě.

John sklízí plody Langerovy policejní reformy, uznává Bublan

Ministr vnitra Radek John se snaží odklonit dráhu střely, která na něj míří v podobě odborářské petice stůj co stůj. Příčinu poklesu platů u policie, která je v jeho resortu vedle hasičů slyšet zatím nejvíce, pak hledá hned v několika oblastech.

Jednou z nich je i samostatná platová politika krajských policejních ředitelství. John ParlamentnímListům.cz sdělil, že má signály o svévolném osekávání platů řadových policistů, který prý na mnohých krajských ředitelstvích patří k lednu stejně jako Tři králové. Pokud prý zjistí, že to na některém z krajů udělali, osobně si prý odpovědné osoby podá.

Psali jsme:
Kdo z vás to má... Johnův graf ukazuje na plat policisty 31 tisíc
Hlavouni berou peníze na platy policistů. Podám si je, zuří John

Varoval jsem před Langerem a jeho autonomními manažery

Johnův předchůdce na ministerstvu František Bublan z ČSSD se současnou hlavou resortu souhlasí v tom, že právě specifické postavení krajů v policejní hierarchii je jedním ze dvou hlavních problémů, které ministrovu současnou situaci způsobily.

Jde prý o kostlivce, kterého zanechal v Johnově kanceláři exministr Ivan Langer z ODS. "Ten systém rozdělení na čtrnáct policejních krajů je velice špatný. Já osobně jsem důrazně varoval před tímto postupem v době, kdy to pan ministr Langer navrhoval. To riziko spočívá  především v autonomii v oblasti účetnictví," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Sledujeme téma Petice proti Johnovi

Současnou situaci prý politik nezávidí především novému policejnímu prezidentovi. Každé z krajských ředitelství je totiž obrazem manažerských schopností svého šéfa, které exministr Langer při představování své policejní reformy tak často zdůrazňoval.

"Nyní tak způsob hospodaření každého z krajů dopadá na jeho policisty. Díky tomu jsou ty drastické rozdíly, ne proto, že by někdo snad chtěl šetřit na prosinec. Někde jim to jde dolů o patnáct stovek, někde zase o tři tisíce, a to je sakra rozdíl. Právě rizikové příplatky, prémie, proplácení přesčasů, tedy nezanedbatelné složky policejního platu mají ve své moci krajská policejní ředitelství," uvedl poslanec.

Ale ne tak docela. Jak upozorňuje další ze sociálnědemokratických exministrů, Martin Pecina, krajští ředitelé podléhají personálně policejnímu prezidentovi. "Tedy on má i přes jejich finanční autonomii pořád moc nařídit jim, co přesně mají s výplatami dělat. Takže pokud si někteří z nich dělají s výplatami co chtějí, jak vyplývá z jeho vyjádření, je to přinejmenším zvláštní," řekl ParlamentnímListům.cz Pecina.

Šikovný a úsporný Západ

Někteří policejní ředitelé mají na druhou stranu díky své autonomii možnost prokázat své mimořádné schopnosti. Jako příklad uvádí karlovarského Oldřicha Tomáška. Ten měl podle Bublana hned dvojité štěstí. Jednak disponuje slušnými manažerskými dovednostmi, druhak vstoupil na pole neorané. "Je to nově vzniklý policejní kraj, a pan Tomášek vystavěl jeho strukturu skutečně vzorově, co se týká nákladů na provoz aparátu," chválí Bublan.

Za zásadnější Johnovu chybu ale považuje poslanec ČSSD klid nového ministra při schvalování Kalouskova úsporného rozpočtu. Poslanci sněmovního bezpečnostního výboru prý už v začátcích Nečasovy vlády nechápali, jak chce nový šéf resortu vyjít s penězi. "Každý, kdo se kdy motal okolo vnitra, chápe moc dobře, a chápal to od počátku, že s takovým rozpočtem se prostě resort vést nedá. To by musel propustit strašnou spoustu lidí," poznamenal pro ParlamentníListy.cz Bublan. John byl prý několikrát varován poslanci přímo na bezpečnostním výboru sněmovny, ale zcela marně.

Žádný problém, pánové

"Hlasovali jsme o tom hned několikrát. Pan John všechny přesvědčoval, že letošní rozpočet není žádný problém, že se i přes značný propad dokáže s přidělenou částkou srovnat. Stejně mluvil i o Policii, že ji to rozhodně nijak nepostihne. To samé tvrdil bývalý policejní ředitel Martinů, který seděl vedle něj," uvádí Bublan, který zmíněnému výboru ve sněmovně předsedá. Jediným, kdo s rozpočtem pro vnitro ostře nesouhlasil, byl prý šéf HZS Miroslav Štěpán. Právě jeho záchranáři pocítí letos ještě větší propad mezd než sami policisté, i přesto generál hasičů hlásí, že je zatím vše v pořádku.

"Vnitro má přeci mandatorní výdaje okolo sedmdesáti procent, s tím se prostě nic dělat nedá, oproti jiným resortům je to strašně moc. Do toho se pan ministr se svým rozpočtem prostě nemůže nikdy vejít. Nám to bylo samozřejmě hned jasné, panu ministrovi bohužel v té době ještě ne. Teď už je poněkud pozdě," doplnil Bublan.

Podle údajů Policejního prezidia by měl být letos pokles policejních platů o necelých sedm procent. Propad prý navíc nebude tak drastický, protože policie má k dispozici rezervu. Připraven je prý bonusový systém na kázeňské odměny ve výši 212 milionů korun a odměny za vynikající práci ve výši 15 milionů. Sami policisté ale upozorňují na mnohem větší černou díru na své výplatní pásce. To ale ministr vnitra rezolutně odmítá, je prý třeba dělat srovnání až tehdy, kdy budou k dispozici mzdy za rok 2011 a ty se pak budou moci porovnat. Johnovou oblíbenou zbraní je také fakt, že i letos dostane jedna třetina mužů zákona přidáno.

Dále čtěte:
Kdo z vás to má... Johnův graf ukazuje na plat policisty 31 tisíc
Šetří na nás, neváží si nás. To policisté vyčtou Johnovi v petici
Policisté a hasiči: Proč petice? Místo na platy jdou peníze na provoz
Text policejní petice ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…