Kalousek chlácholí živnostníky. Odvodovou zátěž nezvýší

17.02.2011 6:14

Živnostníci nebudou muset odvádět více na daních a pojistném než dosud. Tvrdí to ministr financí Miroslav Kalousek v reakci na spekulace, že experti jeho úřadu požadují zpřísnění pro drobné podnikatele.

Kalousek chlácholí živnostníky. Odvodovou zátěž nezvýší

Skutečnost, že drobní podnikatelé platí státu na pojistném a daních v průměru dvakrát méně než běžní zaměstnance, vedla podle MF Dnes experty ministerstva financí k tomu, aby žádali pro živnostníky zpřísnění podmínek. Ti by měli platit až dvojnásobné daně a více než trojnásobek na pojistném, čímž by byla korigována stávající situace.

Odborníkům z ministerstva financí se údajně nelíbí, že zdravotní a důchodové pojištění se u živnostníků počítá z nižšího základu než u zaměstnanců. Mají přitom nárok na stejnou zdravotní péči a výše penze se odvíjí od výše celoživotní platby jen do malé míry. Oba základy by se proto měly sjednotit.

Zpřísnění podmínek pro živnostníky se nechystá

Tyto úvahy však rázně popřel ministr financí Miroslav Kalousek. „Ty informace jsou zcela nepravdivé a já ujišťuji, že vláda naplní své programové prohlášení, kde se zavázala sjednotit základ pro výpočet daně a pojistného, nezvýšit však odvodovou zátěž živnostníků," cituje Týden.cz Kalouskova slova.

K věci:

Natěšený Kalousek: Zítra zveřejním nové informace ke kauze Vondra 

Živnostníci mají velké výhody. Teď se jim mohou zvýšit daně 

Štěch chce zvednout odvody OSVČ a zatočit se švarcsystémem 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…