Byl jsi proti nám? Jsi bez práce, vyslechl si doktor. Solidarita je pryč

22.02.2011 18:32

Ve Zlínském kraji lékaři houfně stahují výpovědi v rámci memoranda, které má po schválení vládou definitivně ukončit akci Děkujeme, odcházíme. Ještě v pondělí přitom panovaly obavy, že právě zde by mohl nastat problém, pokud by lékaři v kraji nestahovali výpovědi ze solidarity s doktory z nemocnice v Uherském Hradišti.

Byl jsi proti nám? Jsi bez práce, vyslechl si doktor. Solidarita je pryč

V Uherském Hradišti totiž i nadále běží výpovědní lhůta všem čtyřiačtyřiceti lékařům, kteří dali v rámci akce výpověď. Ředitel nemocnice Antonín Karásek odmítl zpětvzetí výpovědí a každý lékař, který se chce vrátit do nemocnice, musí absolvovat standardní přijímací řízení.

Sledovali jsme téma Exodus lékařů
Stáhněte si plné znění Dohody o solidaritě

Vy dva, odchod!

Navíc šéfovi místního Lékařského odborového klubu Petru Vysloužilovi a jeho zástupci Janu Uhýrkovi už bylo sděleno, že do konce výpovědní lhůty (do 28. února) jim nebude pro překážky na straně zaměstnavatele přidělena další práce.

Psali jsme:
Poslancův návrh: Vězení pro lékaře, který neošetří umírajícího
Lékař: Vracíme se, tomu pánovi z ODS radost neuděláme
Bulvár se vysmál Engelovi. Šéfvyděrač má, co chtěl. Rath se obává

„Jedná se v podstatě o hodinovou výpověď," přiznal Právu Vysloužil. Předseda České lékařské komory ve Zlíně pak po deník uvedl, „že by všem lékařům, kteří se ve Zlínském kraji účastní výzvy Děkujeme, odcházíme, doporučil, aby byli solidární a oba lékaře z Uherskohradišťské nemocnice podpořili". „Tedy, aby do vyřešení situace nebrali zpět své výpovědi," prohlásil.

Související:
Šéf Senátu hájí Engela. Aby odborář netrpěl jako v Barmě
Celé prohlášení Milana Štěcha ZDE
Šťastný stále zuří: Skáčeme, jak píská Kubek, Engel a Voleman
Heger: Nebudeme mluvit šéfům nemocnic do přijímání lékařů

Solidarita?

Jak ale ParlamentníListy.cz zjistily, ve Zlínském kraji jsou výpovědi naopak stahovány hromadně. „Dnes odvolalo výpověď třicet lékařů, čili v tuto chvíli už zbývají jen dvě výpovědi, které budou vyřešeny do konce týdne," uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí nemocnice ve Vsetíně Lenka Plačková. Původně zde dalo výpověď osmatřicet lékařů.

Stejná situace je i v nemocnici ve Zlíně. „S lékaři už bylo v jednání domluveno hromadné stahování výpovědí," potvrdila ParlamentnímListům.cz mluvčí zařízení Karla Havlíková. Hromadné stažení výpovědí očekávají i v nemocnici v Kroměříži. „K dnešnímu ránu jsme měli z pětačtyřiceti výpovědí staženo pět a během dne očekáváme další," informovala mluvčí z Kroměříže Veronika Klímová.

S vámi nemluvím

Jak chce krajský Lékařský odborový klub lékaře z Uherského Hradiště podpořit vzhledem k tomu, že lékaři v kraji už výpovědi stahovat začali, se ParlamentníListy.cz od místní koordinátorky Marcely Henčlové nedozvěděly. „ParlamentnímListům.cz já neřeknu nikdy nic," odmítla stroze na dotaz reagovat.

V praxi tak jediný signál o podpoře vysílají do Uherskěho Hradiště jen lékaři z kraje Vysočina. „My zatím shromažďujeme výpovědi, ale stahovat jsme je nezačali. Chceme ve středu odpoledne jednat s hejtmanem našeho kraje, aby intervenoval ve prospěch lékařů v Uherském Hradišti u hejtmana Stanislava Mišáka ve Zlíně," uvedla ještě dopoledne na dotaz Šárka Drinková, která koordinuje činnost LOK na Vysočině. Odpoledne pak už i z Vysočiny přišla zpráva, že výpovědi lékaři stahují.

Teď už je to na vládě

Připomeňme, že ve středu se bude memorandem, které ukončuje akci Děkujeme, odcházíme, zabývat vláda. Po jeho přijetí by měla následně přijmout usnesení, kterým podle premiéra Petra Nečase získají lékaři i právně relevantní záruky, že podmínky domluvené v memorandu budou vládou dodrženy.

V praxi by tak krom jiného měly být lékařům už od března tabulkově navýšeny platy o pět až osm tisíc korun měsíčně s tím, že postupným nárůstem mezd by se do roku 2013 měli lékaři dostat na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy ve státním sektoru.

Nečas i ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedli, že berou na vědomí stahování výpovědí lékařů a nové platové tabulky pro lékaře vláda přijme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…