Poslancův návrh: Vězení pro lékaře, který neošetří umírajícího

22.02.2011 11:02

Středeční jednání vlády by mělo být tečkou za bouřlivým obdobím vyjednávání mezi ministrem zdravotnictví a lékařskými odbory. Expert ODS na zdravotnictví Boris Šťastný je ale přesvědčen, že do budoucna musí mít stát větší možnost zajistit nejnutnější zdravotní péči i pod hrozbou trestů odnětí svobody pro lékaře.

Poslancův návrh: Vězení pro lékaře, který neošetří umírajícího

Poslední únorová středa by měla být dnem, od něhož by se už o protestní akci nemocničních lékařů Děkujeme, odcházíme mělo mluvit jen v minulém čase. Zítra má totiž vláda Petra Nečase schválit memorandum, které minulé pondělí dohodli ministr zdravotnictví Leoš Heger se zástupci Lékařského odborového klubu a dva dny poté ho přijali delegáti LOK.

Poslední peripetii několik měcíců trvajícího vyjednávání mohl způsobit krok vedení FN Královské Vinohrady, které odmítlo vzít zpět výpověď předsedy LOK Martina Engela. Ten však možný projev solidarity svých kolegů nepřijal a upřednostnil platnost memoranda. „Během víkendu jsem dostal třicet pracovních nabídek. Jedna z nich byla pro celou rodinu na Maltu. O svou pracovní budoucnost tedy nemám žádnou obavu," řekl Engel Právu.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Ukončení protestu lékařů už nic v cestě nestojí

„Rozhodně pokládám protestní akci lékařů za ukončenou, ale poslední slovo bude mít vláda. Lékaři dohodu plní," říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba, primář II. Interního oddělení FN Na Bulovce. „Přes řadu výhrad ze strany poslaneckého klubu ODS už pokládám záležitost za uzavřenou, nikdo už nemůže vstupovat do veřejně uzavřeného příslibu," přidává se předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a resortní expert ODS Boris Šťastný.

Ten ale upozorňuje na problémy, které protestní akce lékařů odhalila a které bude potřeba řešit. Především bude nutné přijmout zákon o univerzitních nemocnicích a velkých lůžkových zařízení, aby kraje a hlavní město Praha měly skutečné nástroje pro řízení a kontrolu zdravotnických zařízení, která se na jejich území vyskytují, aby byly schopny zajistit lidem jejich ústavní právo.

Lékaři by se mohli vystavit trestnímu stíhání

Expert ODS na zdravotnictví zároveň poukazuje na to, že na rozdíl od ostatních zemí nemáme prostředky, jak řešit s příslušníky profesí nezbytných pro chod státu krizovou situaci. „Bude nutné pod skutečně tvrdými postihy na úrovni odnětí svobody za trestný čin zajistit nejnutnější péči, aby neumírali lidé," přesvědčuje Šťastný, že je třeba zákonem postihovat situaci, která ohrožuje občany tohoto státu.

Stát by se jinak dostal do situace, že se v Ústavě zaručuje za zdravotní péči, ale při masívních protestech lékařů by pak tomuto závazku nebyl schopen dostát. „Buď musí občan vědět, že nárok na zdravotní péči není, ale pokud ji stát z Ústavy garantuje, tak musí mít nástroje, jak tento slib splnit," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Šťastný.

Protest lékařů se může stát precedentem

Za další negativní znaky protestní akce považuje brutální poškození prestiže lékařského stavu, selhání ČLK jako stavovské komory, která má hájit zájmy všech lékařů i pacientů, a nakonec i nebezpečný precedens, po němž vláda může v budoucnu čelit nátlakovým akcím nejrůznějších profesních skupin.

K věci:

Stáhněte výpovědi, vyzval Engel. Doufá, že ho jeho revoluce nesežere 

Lékař: Vracíme se, tomu pánovi z ODS radost neuděláme 

Politologové: Nečas není lídr. Topolánek a Paroubek byli větší střelci 

Foto: mzcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…