Lékař: Vracíme se, tomu pánovi z ODS radost neuděláme

21.02.2011 13:56

Šéf lékařského odborového klubu Martin Engel sice vyzval lékaře, aby ve shodě s memorandem stahovali výpovědi, ne všichni však mají jasno, zda tak učiní. V kraji Vysočina a Zlín zatím lékaři ve výpovědích licitují s radikální situací v nemocnici v Uherském Hradišti. Tady ředitel Antonín Karásek už dříve avizoval, že nehodlá smlouvat s lékaři ve výpovědi o jejich zpětvzetí. V Havířově lékaři výpovědi stáhnou natruc poslanci ODS Marku Šnajdrovi.

Lékař: Vracíme se, tomu pánovi z ODS radost neuděláme

Připomeňme, že právě v Uherském Hradišti vyzval tamější ředitel všech 45 lékařů ve výpovědi v rámci akce Děkujeme, odcházíme, aby si na personálním oddělení vyřídili potřebné papíry k ukončení pracovního poměru. Navíc vedení naznačilo, že o tyto lékaře už nemá zájem.

Chcete zpátky? Tak výběrové řízení

"Každou žádost o přijetí do zaměstnání budeme zvažovat za standardních podmínek. Tečka," řekl ParlamentnímListům.cz ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Antonín Karásek. V praxi tak budou lékaři ucházející se o návrat do nemocnice nuceni absolvovat standardní výběrové řízení tak, jako nově příchozí lékaři. To znamená, že takto přijatý lékař nebude mít žádné bonusy lékaře pracujícího v nemocnici už delší dobu.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Šéf nemocnice současně bez upřesnění čísel redakci potvrdil, že již má za některé z „odcházejících" lékařů náhradu. "Od prvního třetí to prostě budu muset vyřešit, víc k tomu v tuhle chvíli nemám co říct," uzavřel Karásek. Jasné v tuto chvíli je, že dva z lékařů této nemocnice už dostali dopis, že s nimi nemocnice nepočítá.

Zatím výpovědi nestahujeme

Jenže právě Uherské Hradiště může být kamenem úrazu pro stahování výpovědí ve Zlínském kraji, kam nemocnice patří a v kraji Vysočina, který je zatím s lékaři z Moravy solidární. "My tu situaci sledujeme," řekla ParlamentnímListům.cz krajská koordinátorka Lékařského odborového klubu za kraj Vysočina Šárka Drinková.

Podle ní LOK zatím shromažďuje výpovědi k případnému stažení, zda je ale skutečně stáhne se rozhodne až v úterý po jednání s hejtmanem kraje Vysočina Jiřím Běhounkem a po domluvě s kolegy ze Zlínského kraje.

Připomeňme, že právě Zlínský kraj a kraj Vysočina patřily mezi kraje nejvíce ohrožené výpověďmi. Z Vysočiny podalo výpověď dokonce 357 lékařů, což představovalo téměř 60 procent všech nemocničních lékařů.

Šnajdrovi radost neuděláme

V ostatních krajích už bylo stahování výpovědí zahájeno. V Moravskoslezském kraji měli jasno ještě před Engelovou výzvou. "Myslíte si, že chceme udělat radost panu Šnajdrovi?" reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz místní koordinátor LOKu Martin Sedláček. Radost by přitom podle něj známému odpůrci dohody s lékaři Marku Šnajdrovi (ODS) udělalo, kdyby lékaři výpovědi nestahovali a tím porušili memorandum.

Stahování potvrdil i Jihočeský kraj. "Dnes začne stahování v Českém Krumlově a bude do středy dokončeno. Obdobně tomu bude v celém kraji," reagoval za LOK Jan Vorel. V Plzeňském kraji se stanovisko teprve ladí, nicméně problémy se zde neočekávají. Ústecký kraj bude mít rovněž jasno v úterý. "Jednání v krajských zařízeních je plánováno na zítra, pokud dopadne dobře, předáme na konci jednání po podpisu dodatku ke kolektivní smlouvě odvolání výpovědí," informoval redakci za LOK Antonín Gabera.

Jednáme, ale stáhneme

Nejasnosti na sklonku týdne provázely stahování výpovědí v Karlových Varech. Při pondělku nicméně místní koordinátor Petr Igaz pro redakci uvedl, že žádné obstrukce při stahování výpovědí nečeká. Výpovědi se začaly stahovat i v Praze. To redakci potvrdil Miloš Voleman.

Připomeňme, že minulý týden šéf LOKu Martin Engel podepsal ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem memorandum, které mělo ukončit akci Děkujeme, odcházíme. Následně skutečně Engel lékaře vyzval ke stahování výpovědí. Situace se nicméně zkomplikovala po té, co vyšlo najevo, že právě Engel už nedostane zpět své místo ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech.

Jeho druh ve zbrani Voleman  ještě tentýž den vyzval kraje, aby naplnily takzvanou dohodu o solidaritě a stahování výpovědí zastavily. Po celý víkend se tak zdálo, že ukončení akce Děkujeme, odcházíme je ohroženo a k ratifikaci memoranda vládou tak nedojde. Tu totiž vláda podmiňovala stažením výpovědí. V pondělí nicméně Engel vyzval lékaře, aby bez ohledu na jeho osobu ve stahování výpovědí pokračovali.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …