Bárta odjel a u Véček se našel práskač

25.02.2011 16:28

Jednání poslaneckého klubu jednotlivých politických stran je jednáním, o kterém mohou novináři jen spekulovat. Zúčastnit se ho totiž mohou jen poslanci té či oné strany, popřípadě klubem schválené výjimky. Přesto, jak se dnes ukázalo v případě jednání klubu véčkařů, jsou úniky z průběhu schůzky možné. A většinou za nimi stojí lidé zevnitř klubů.

Bárta odjel a u Véček se našel práskač

Jednání poslaneckých klubů má svá přísná pravidla, která by se však neměla nijak zásadně lišit od jednotlivých politických stran.

Podmínky účasti na zasedání určuje jednací řád

Například podmínky účasti na zasedání poslaneckého klubu ODS vymezuje jeho jednací řád. 

"Schůze klubu se mohou na pozvání předsedy klubu zúčastnit jako hosté předsedové oblastních sdružení ODS, bývalí členové poslaneckého klubu ODS v Poslanecké sněmovně, pokud jsou nadále členy ODS, další pracovníci klubu nebo Hlavní kanceláře ODS a pracovníci kanceláře PSP, pokud jsou členy ODS. O přítomnosti přizvaných poslanců, expertů a ministrů, kteří nejsou členy ODS, a dalších hostů rozhoduje klub hlasováním," vysvětlil  serveru ParlamentníListy.cz mluvčí občanských demokratů Tomáš Bartovský. Za jiné strany mluvit nechtěl, připustil však, že pravidla budou obdobná.

Strana Věcí veřejných, z jejíhož úterního jednání klubu vyšly najevo informace, jež se veřejnost dozvědět asi neměla, prozradila prostřednictvím svého mluvčího Jakuba Žižky to, že se jednání jejich klubu pravidelně zúčastňuje: 24 poslanců (včetně ministrů), tajemník klubu, asistentka klubu, zástupce PR, osobní asistentky ministrů Víta Bárty a Radka Johna, zástupce analytického oddělení a právní asistent.

Kdo to byl, kdo si pustil pusu na špacír?

"Na jednání v úterý 22. února byli poslanci Kočí, Peake, Vysloužil, Babák, Huml, Petráň, Navrátilová, Chaloupka, Novotný, Štětina, Škárka, Rusnok, Drastichová, Dobeš a John," vyjmenoval Žižka složení lidí, mezi kterými zřejmě proběhla ostrá debata.

To, co se "upeče" na poslaneckém klubu, však ani u véčkařů není tak úplně věcí veřejnou. Pokud se tam jedná o jakýchkoli interních záležitostech, neměly by se dostat na veřejnost. Pokud ano, tak oficiální cestou.

Anebo tím, že je někdo zevnitř vynese ven - třeba do médií. Jak se stalo zřejmě i v tomto případě. Lidé se tak dozvěděli třeba i to, jak předseda strany a ministr vnitra může titulovat svého spolustraníka a také ministra - i když školství.

Čtěte také:

Enyky benyky - hádají se politici...

"Ty musíš být úplnej de..., když nevíš, že focení nestojí 70 tisíc korun! Poslal bych ti naši fotografku a ta by ti to udělala za dva tisíce," hřímal prý podle svědků, kteří si přáli zůstat v anonymitě na Josefa Dobeše předseda strany Radek John. Věty prý vyřkl podle MF DNES přitom prý právě na úterním uzavřeném jednání poslaneckého klubu jejich strany.

Rozčílilo ho, proč fotografování rodiny Josefa Dobeše a některých zamětstnanců musel dělat známý umělecký fotograf Ondřej Pýcha, který díky svému jménu nedělá práci rozhodně "za hubičku".

Čtěte také:


Jaroslav Škárka, jeden z účastníků tohoto jednání poslaneckého klubu VV, však vyjádření poněkud zmírňoval.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz vyslovil podiv nad tím, kolik přímých řečí bylo v novinách uvedeno a na jednání poslaneckého klubu tedy vůbec zaznělo. "Situace je popsaná značně dramatičněji, než ve skutečnosti byla. Přiznám se, že si ani nevzpomínám na to, že by Radek John použil to slovo de... - byť možná nějaké expresivnější výrazy padnout mohly," připustil pro ParlamentníListy.cz Škárka.

Jelikož však v souvislosti s únikem informací z interního jednání nepadla žádná konkrétní jména, je zřejmé, že do novin informace proudí přímo od někoho, kdo se schůze poslaneckého klubu může podle pravidel zúčastnit. Tiskový mluvčí to většinou není. Jak prozradil mluvčí Véčkarů Jakub Žižka, on sám, na jednání zván jako nečlen klubu není.

Pozor, neskákat ale hned na špek

Mediální expert Karel Hvížďala varuje však i před tím, aby novináři ne vždy brali informace zevnitř za věrohodné. Pokud se jich nesejde nezávisle na sobě víc.

"Problém by totiž mohlo být to, pokud by se ukázalo, že jde pouze o jediný anonymní zdroj. Tam je totiž vždy riziko, že jde o jednoho práskače, který vše může dělat účelově, emocionálně záležitost posouvat dle svých představ k nějaké své následné vlastní výhodě či prospěchu," řekl pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

O důvodech a motivech toho, proč se dostávají informace do médií, se tak dá ale jen spekulovat. Třeba za uvolněnou morálkou na klubu stála i nepřítomnost neoficiálního šéfa strany Víta Bárty, který byl na dovolené.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…