Sčítání lidu začne už v pondělí. Komisaři začnou navštěvovat domácnosti

04.03.2011 21:34

V pondělí začnou české domácnosti navštěvovat sčítací komisaři České pošty. Až do 25. března budou distribuovat formuláře ke Sčítání lidu, domů a bytů 2011. O jejich návštěvě by měl lidi informovat lístek ve schránce, který by měl být již doručen.

Sčítání lidu začne už v pondělí. Komisaři začnou navštěvovat domácnosti

Sčítací komisaři se budou při roznášení formulářů prokazovat speciálním průkazem, který budou předkládat při návštěvě v každé domácnosti společně s občanským průkazem. Zároveň budou mít přes rameno modrou tašku s velkým žlutým logem České pošty.

 Při návštěvě lidem proti podpisu předají dotazníky pro všechny osoby, které v domácnosti žijí včetně očekávaných návštěv či podnájemníků, kteří budou v době rozhodného okamžiku v domácnosti třeba jen přechodně pobývat.

Barevné rozlišení akci zjednoduší

Formuláře budou celkem tři - zelený, který je určený pro každou osobu, žlutý určený pro byty a oranžový, který dostanou jenom majitelé nebo správci domů. Formuláře budou obsahovat předtištěné údaje, jako jsou jméno a příjmení.

Při předání formulářů se zároveň lidé budou moci s komisařem domluvit, jakým způsobem je budou chtít vyplnit a odevzdat zpět. Mají přitom tři možnosti: vyplnění a odeslání na internetu, osobní odevzdání komisaři a odeslání poštovní obálkou na adresu poštovní schránky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přes internet, či poštou?

Pokud si vyberou třetí možnost, dostanou předtištěnou obálku, za kterou poštovné uhradí ČSÚ. Pro cizince a národnostní menšiny budou u formulářů připraveny vysvětlivky v osmi jazycích - angličtině, němčině, ruštině, romštině, vietnamštině, francouzštině, ukrajinštině a polštině.

Pokud sčítací komisař nikoho doma v oznámeném termínu nezastihne, vhodí do schránky další oznámení s informací, kdy se dostaví podruhé.

Komisař přijde podruhé a naposledy

 V případě, že nebude lidem ani tento termín vyhovovat, mohou zavolat na bezplatnou linku a domluvit si jiný čas návštěvy. Pokud se nepodaří lidem převzít formuláře ani napodruhé, najdou ve schránce oznámení s informací, kde si je mohou do 14. dubna vyzvednout.

Sčítání lidu, domů a bytů patří k nejrozsáhlejším statistickým zjišťováním. Koná se každých deset let. Následující sčítání je připravováno na tento březen. Rozhodným okamžikem bude půlnoc z 25. na 26. března.

Více čtěte:

  • Zapojte se do sčítání lidu, láká herečka i řemeslník
  • Sčítání lidu na Vysočině, to bude oříšek. A pozor - je to povinné
  • Foto: Marie Sýkorová

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas, čtk

    Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

    Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

    Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…