ČSSD prosadila ve sněmovně debatu o situaci v Libyi

22.03.2011 15:29

Poslanci by ještě dnes měli s ministry zahraničí a obrany Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a Alexandrem Vondrou (ODS) řešit, zda a jak se do operace NATO v Libyi zapojí čeští vojáci.

ČSSD prosadila ve sněmovně debatu o situaci v Libyi

ČSSD se dnes podařilo, aby do programu schůze poslanci zařadili debatu o situaci v Libyi. Navrhl to místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek.    

"Ta situace je mimořádná. Není to často, kdy se v této zemi uvažuje o tom, jakým způsobem by se Česká republika měla účastnit vojenské operace," uvedl Zaorálek. Podle něj se zvažuje nasazení protichemické jednotky.

Ministr obrany Alexandr Vondra k tomu však uvedl, že se Česko sbojů v Libyi zatím nezúčastní.
    

Severoatlantická rada jako nejvyšší rozhodovací orgán NATO dnes rozhodla o jejím zapojení do akcí proti režimu Muammara Kaddáfího. Aliance se do 24 hodin začne podílet na vynucování zbrojního embarga na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Vůči Libyi zatím vojensky zasáhla koalice několika zemí, mezi nimiž jsou i někteří členové NATO, třeba Spojené státy, Francie a Británie. Aliance kromě prosazování zbrojního embarga uvažuje i o tom, že by se zapojila do prosazování bezletové zóny nad Libyí.

"Platí nadále náš zdrženlivější postoj. My se vojensky této fáze rozhodně neúčastníme, ale jsme rádi, že je to pod dohledem NATO a pod jeho velením, protože koneckonců budeme předpokládám mít více informací," řekl k tomu Vondra. Podle něj je dobře, že operace bude mít konečně jasné velení.

"Aliance má k tomu zkušenosti, schopnosti, kapacity. Doufám, že zmizí takový ten rozpačitý dojem z těch předchozích dnů, kdy se skutečně nevědělo, kdo v kterou hodinu zrovna velí," dodal ministr obrany.  
    

Aliance kromě prosazování zbrojního embarga uvažuje i o tom, že by se zapojila do prosazování bezletové zóny nad Libyí. To je ale citlivější, a tudíž i problematičtější věc, nad kterou zatím v alianci nepanuje shoda. Hlavní odpor zazníval v této věci v minulých dnech od Turecka.

Související:

Minulý týden ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…