Z titulků tryská beznaděj. Nečas musí být ostřejší, doporučuje expert

28.03.2011 10:11

AKTUALIZOVÁNO Ani trochu nadějné vyhlídky neplynou pro českou populaci z titulků pondělních novin. Deník Blesk upozorňuje na titulní straně, že se za deset let prudce zdražilo živobytí v Česku, protože ceny se zvedly někdy až o 230 procent. Haló noviny zase hlásají do světa, že je třeba zastavit pokusy na občanech a že problémy většiny lidí panskou koalici netrápí.

Z titulků tryská beznaděj. Nečas musí být ostřejší, doporučuje expert

Bulvární Blesk míní, že pánové Nečas, Kalousek, Drábek a spol. z výše svých výplatních pásek nedohlédnou na to, že se v Česku za posledních deset živobytí dramaticky zdražilo. S poukazem na údaje statistického úřadu píše, že ve srovnání s rokem 2001 stouply ceny u některých položek o více než 200 procent. Přitom průměrný plat, který je ale pro většinu populace nedosažitelný, vzrostl jen o 66 procent.

Nejčtenější deník v zemi vyčítá vládě, že z toho mála, co lidem po nekřesťanském zdanění zůstane ze mzdy, dávali ještě víc. Aby si připlatili u doktora, v lékárně, za jídlo, teplo, vodu, jízdné a dokonce třeba i za rozvod. Zvyšují se také poplatky na úřadech, někde až na dvojnásobek. Doporučuje pak vládním politikům, aby při pohledu na rostoucí ceny mysleli chvíli jako normální lidé.

Psali jsme:
Televizní profesorka: Zemi řídí mafie, je to Titanic

Panskou koalici problémy většiny lidí netrápí

Na podobně útočnou notu zahrály na titulní straně i komunistické Haló noviny. Ty se do Nečasovy vlády pustily tvrzením, že problémy většiny lidí panskou koalici netrápí. Kabinet není vládou rozpočtové odpovědnosti ani vládou protikorupční. Za dobu jejího fungování státní dluh stále roste a korupce vzkvétá. I proto už KSČM začala iniciovat svolání schůze k vyslovení nedůvěry kabinetu.

Dalším titulkem vyhlašují Haló noviny, že tato vláda ztratila právo vést tuto zemi. Argumentují její propojeností s korupcí, deformací solidárního systému, poškozováním středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Slovy předsedy komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika pak vyzývají koalici k zastavení pokusů na občanech.

Média reflektují barometr nespokojenosti s Nečasovou vládou

S vládou ztrácejí trpělivost ale i média, která ji dobrého půl roku po volbách šetřila a slibovala si od ní úspěšnou pravicovou politiku.

I pondělní Hospodářské noviny lákají čtenáře po víkendu na titulek Vládě chybí podklady pro reformu penzí a kritizují Nečasův kabinet, že nemá dostečné propočty pro svou důchodovou reformu.

Více: Nečasův kabinet se pouští do reformy penzí bez důležitých podkladů

„Noviny jen reagují na náladu, která panuje mezi jejich čtenáři. Barometr nespokojenosti s Nečasovou vládou vylétl prudce nahoru, což média pochopitelně reflektují," říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, mediální expert a lektor VŠE.

„Petr Nečas bude muset začít v rámci vlády vystupovat ostřeji, protože si ministři hrají každý na svém písečku," tvrdí bývalý prezident Rady pro reklamu.

Podle něj by veřejnost uvítala obměnu kabinetu, ale sám ji pokládá za nepravděpodobnou. „Vládě nezbývá nic jiného než pokračovat v ohlašovaném kurzu, ale získat zpět důvěru nebude snadné. Určitě tomu nepřispívá, když něco lidem slíbí a po čase dělá něco úplně jiného," nedává Mikeš koalici zatím příliš mnoho naděje, že by se k ní média brzy znovu přiklonila.

K věci:

Tudy cesta nevede, odmítly odbory zvýšení DPH kvůli penzím 

Tolik spěchu se zvýšením DPH? Nechápeme, shodla se opozice

VV opět brojí proti zdražení. Kalousek: Už toho nechte 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …