Církevní restituce odblokoval zahradník

29.03.2011 7:58

Ústavní soud (ÚS) učinil důležité rozhodnutí v otázce církevních restitucí. Povolil prolomení blokace majetku, který stojí na církevních pozemcích. Ty jsou kvůli nevyřešených restitucích zablokovány.

Církevní restituce odblokoval zahradník

Ústavní soudci rozhodli, že je v individuálních případech možné prolomit blokaci církevního majetku. Fakt, že politici řeší problém církevního majetku už 19 let, by neměl způsobovat nové křivdy lidem, kteří majetek v devadesátých letech získali od státu v dobré víře.

Zahradnictví prolomilo dlouholetou nečinnost

Rozhodlo se tak v případě majitele zahradnictví, který o zablokovaný majetek vedl spory devět let. Získal budovy zahradnictví v roce 1992 v rámci privatizace. V roce 1999 mu ale pozemkový fond oznámil, že pozemky jsou blokovány v rámci procesu církevních restitucí.

Podnikatel požádal o převedení pozemků do svého vlastnictví, ale soudy opakovaně prohlásily, že je získat nemůže.

„Stát, který je vlastníkem jenom v důsledku své nečinnosti, pozemky nepotřebuje, dal to najevo už v roce 1992. Devatenáct let trvající nečinnost českého státu porušuje moje občanské práva," řekl podnikatel serveru Aktuálně.cz.

Soudy nehleděly na vlastnická práva majitele

Rozhodl se proto dát stížnost k Ústavnímu soudu, protože stát prý brání rozvoji jeho podnikání. Senát ÚS s předsedkyní Ivanou Janou a soudkyní zpravodajkou Eliškou Wagnerovou potvrdil, že došlo k poškození práv podnikatele.

Podle soudců se majitel zahradnictví choval poctivě a obezřetně a bez vlastního přičinění se dostal do situace, kdy nemá žádné zastání. Předchozí rozhodnutí soudů prý nebraly v potaz vlastnická práva majitele zahradnictví. ÚS zrušil jejich verdikty. Soudy tak musí celou záležitost projednat znovu.

Ústavní soud navíc uvedl, že zákonodárci porušili princip právní jistoty a důvěry v právo, protože neschválili církevní restituce ani 19 let poté, co to deklarovali v zákoně.

Komunistický režim zabavil církvi velkou část majetku. A kvůli blokačnímu paragrafu v zákoně o půdě z roku 1991 nejde původně církevní majetek převádět do vlastnictví jiným osobám.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…