Bártova strategie. Nemusela by se za ni stydět ani ruská mafie

08.04.2011 16:51

Uplácení spolustraníků je nicotné ve srovnání se strategií firmy ABL do roku 2014, kterou zveřejnila MF Dnes. Ve svém komentáři k odstoupení ministra dopravy Víta Bárty to tvrdí pro on-line deník Týden.cz Martin Fendrych.

Bártova strategie. Nemusela by se za ni stydět ani ruská mafie

Na svou ministerskou funkci rezignoval faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta se zdůvodněním, že nechce ohrozit akceschopnost vlády v době prosazování reforem. „Nepřiznal sebemenší pochybení, natožpak uplácení kolegů. Jen se obětoval pro dobro celku, jak je prý ´jeho zvykem´. Komické. Končí na dopravě prý jen proto, že nezištně, bez úroku, půjčoval lidem z okolí, kdykoli potřebovali. Hotový apoštol," glosuje ironicky Bártův odchod Martin Fendrych v komentáři pro Týden.cz.

Komentátor ale upozorňuje, že Bártu ve skutečnosti zjevně dorazil materiál z roku 2008, který zveřejnila MF Dnes: strategie firmy ABL do roku 2014. „Plán, za který by se nemusel stydět žádný současný ruský mafián. Vypadá nějak takto: proniknout do politiky, protože velké procento bezpečnostních zakázek zadává stát," připomíná Fendrych, co si Bárta před třemi lety vytýčil.

Využívalo se kompromitování, vydírání i sledování politiků

Šlo v podstatě o používání jakékoli metody - kompromitaci, vydírání, sledování politiků, infiltrování do prostředí klientů, budování fiktivní konkurence a podobně. „Proti tomu se zdá uplácení vlastních kolegů, aby drželi ústa a krok a plnili rozkazy, sice hnusné, ale skoro zanedbatelné. Na strategii ABL je nejhorší, že se, jak víme, takřka do puntíku naplňovala," píše někdejší náměstek ministra vnitra.

Rychlou Bártovu rezignaci si vysvětluje tím, že se vévéčka chtějí zuby nehty udržet ve vládě, což odpovídá strategii ABL do roku 2014. „Vedení strany (Bárta) ví, že s Bártou už to nejde. Zároveň se snaží zabránit tomu, aby z klubu VV, který má nyní 21 žen a mužů, utekli další poslanci," je Fendrych přesvědčen, že ODS a TOP 09 šlo o to odloudit VV tolik lidí, aby měly většinu ve sněmovně.

Bártova rezignace byla taktikou, jak udržet pseudostranu ve hře

„Pro VV by to byl naprostý konec. Bártova ´oběť´ je tedy taktický krok, který má za úkol udržet tuto pseudostranu ve hře," domnívá se Fendrych s tím, že pro ODS a TOP 09 to nejspíš bude přijatelné řešení. Podle něj sice „předseda" VV Radek John funguje jako ostuda Nečasova kabinetu, jako Bártova opička, ale na druhou stranu obě strany nechtějí předčasné volby a chtějí pokračovat dál.

K věci:

Průlom. Bárta odejde z vlády. Huml: Je to málo. Ať odejde úplně z politiky 

Vyhnaná Kočí: Johne, odstup z vnitra 

Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…