Heger zakročil. Ruší miliardovou zakázku Ústavu hematologie

20.04.2011 16:19

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se postavil proti šéfu Ústavu hematologie. Nelíbí se mu výběrové řízení, které instituce vypsala.

Heger zakročil. Ruší miliardovou zakázku Ústavu hematologie

Šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zakročil proti veřejné zakázce za více než 1,5 miliardy korun, u které bylo riziko, že na ní stát podobně jako v desítkách jiných případů prodělá velké peníze. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. 

Heger proti šéfovi

Na Hegerův pokyn musí Ústav hematologie a krevní transfúze zajistit dvouletou dodávku léků pro pacienty s leukémií jinak, než předpokládal jeho ředitel Marek Trněný.

Zakázka se připravovala rok, teprve koncem března ministr zdravotnictví jmenoval výběrovou komisi. Teprve potom si podrobně přečetl zadávací dokumentaci a výběrové řízení zastavil.

Výběrové řízení bylo zvláštní

„Bylo zvláštní, že výběrové řízení bylo vyhlášeno na dodavatele a nikoli na lékárnu," zdůvodnil svůj zásah pro server Aktuálně.cz ministr s odkazem na zákonný předpis, že léky musí být do nemocnic dodávány výlučně přes lékárnu.

Soutěž byla podle serveru vyhlášena pro tři dodavatele. Přihlásily se právě tři soukromé společnosti, jedna z nich přitom nemá lékárenský provoz a další dvě ještě nedávno neměly oprávnění dodávat léky do nemocnic.

Ministr se diví

Heger se pozastavil nad tím, že Ústav hematologie nenakupuje léky prostřednictvím lékáren, které spadají pod státní nemocnice. Marži za dodávku léků by tak  podle serveru Aktuálně.cz namísto soukromých firem inkasovala státní lékárna. Ústav sídlí v Praze na Karlově náměstí a nejbližší lékárnu má přes ulici ve Všeobecné fakultní nemocnici.

"Podle mých informací Ústav hematologie výběrové řízení zrušil a znovu ho zkouší vypsat tak, aby se mohla zúčastnit i lékárna Všeobecné fakultní nemocnice," nastínil možné řešení ministr.

Více čtěte:

  • Lékařům osm tisíc nestačí: Zase budeme dělat dvacet let otroky

  • Engelova výstraha vládě: Zaseklé hodiny, které může zapnout

  • Přednosta Pirk: Engel lže. Nemusíme přijmout všechny lékaře zpět

  • Roďme bez lékařů a ušetříme, volají porodní asistentky

  • Ve vězení. Tam mohou příště skončit neposlušní lékaři

  • Sestry se mstí: Lékaři se již v práci nevyspí

  •  Foto: heger.cz

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

    Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

    Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

    21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

    Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…