Bárta je horší než opoziční smlouva. Je to sekta, hřměl Topolánek

21.04.2011 15:54

Podle Mirka Topolánka je spojenectví ODS s VV, respektive Vítem Bártou větší hrozbou než opoziční smlouva. Bývalý šéf ODS to řekl na žofínských oslavách k výročí 20 let ODS.

Bárta je horší než opoziční smlouva. Je to sekta, hřměl Topolánek

Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek sice expresivní sms zprávou odmítl účast v pořadu ČT k výročí 20 let občanské demokracie, na žofínské setkání k této příležitosti ale dorazil.

Psali jsme:
Nečas vystoupil na Žofíně. Pokřtil knihu a mluvil o poučování

Véčka jako sekta

Nešetřil na něm však kritikou do vlastních, respektive vládních řad. "Spojenectví s Bártou je větší nebezpečí než opoziční smlouva," opřel se do současného dění ve vrcholné politice. Věci veřejné označil dokonce za sektu.

Topolánek také odsoudil Bártův podnikatelský plán na proniknutí do politiky a jeho Véčka označil za populistické, a tedy levicové uskupení, které se pouze převléklo do pravicového hávu.

OBRAZEM ODS slavila

Obleky mám. I pera

Bývalý premiér ve svém projevu na Žofíně nepřímo kritizoval také prezidenta Václava Klause. "Nemám důvod z ODS vystupovat tak, jako to udělali někteří jiní její bývalí členové," uvedl na setkání. Neodpustil si ale ani narážku na Klausovu etudu s ukradeným perem. "Já mám dostatek per i obleků," řekl sarkastik Topolánek.


KOMPLETNÍ PROJEV MIRKA TOPOLÁNKA


Ten se také ohradil vůči podezření, že by byl součástí pokusu o vnitrostranický puč uvnitř VV. Někdejší  "grosstapo" spojené s expředsedou ČSSD Stanislavem Grossem pak přirovnal k "bártapu", jež spojil s bývalým šéfem dopravy Vítem Bártou (VV).

Ublíženecký projev?

Jeho projev pro ParlamentníListy.cz zhodnotili i někteří další zastupitelé ODS.  "Byl to ublíženecký projev bývalého předsedy ODS," uvedl poslanec Boris Šťastný.

Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil byl opatrnější. "Byl to zajímavý projev, s něčím souhlasím, s něčím ne," řekl pro ParlamentníListy.cz.

Topolánek oslavy oživil

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) Topolánkův projev setkání "učitě oživil." Jeho obsah ale politik hodnotit nechtěl.

K hodnocení ale v ČT přistoupil politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně. "Ten projev hodně narážel na prezidenta, byť to jméno nezaznělo. Byl to nepřímý útok na prezidenta jako celek," zhodnotil Kopeček.

Václav Klaus v následném projevu uvedl, že ODS prohospodařila důvěru občanů. Za Petra Nečase se prý ale vrací k původním idejím strany coby neelitářské partaje. Za Mirka Topolánka se naopak od základních tezí ODS odchýlila.

Nečas: Není to soutěž

Petr Nečas zhodnotil Topolánkův i Klausův projev výmluvně. "Projevy jsem mezi sebou neporovnával. Není to žádná soutěž."

Související:
Macek: Na oslavu výročí založení ODS nepojedu. Není co slavit
ODS oslaví 20 let. Na Žofíně vystoupí Klaus i Topolánek
ČT připomíná založení ODS. Klaus i Topolánek pozvání odmítli 
ODS je pro mě mrtvá strana, hodnotí její zakladatel 
Pilip, Ruml a mafiáni. Úpadek ODS podle Zemana 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas,lp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…