Pohroma pro VV. Volby by je vykoply ze sněmovny

29.04.2011 21:12

Nespokojenost s Věcmi veřejnými stoupá. Podle dubnového průzkumu agentury Factum Invenio se Věci veřejné poprvé objevily pod pětiprocentní hranicí - s 4,7 procenty by se do Sněmovny nedostaly. Naopak levice posiluje: ČSSD i KSČM by ve sněmovně měly jasnou většinu.

Pohroma pro VV. Volby by je vykoply ze sněmovny

 

Věci veřejné se propadly pod hranici volitelnosti a jejich místo v dolní komoře by obsadili opět lidovci. Výrazně naopak posílily levicové strany, ODS si udržela stejnou podporu jako při volbách. Z koaličních stran ztratila také TOP 09.

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se zúčastnilo 58,4 % oprávněných voličů. Předpokládaná volební účast by tedy byla nižší než účast ve volbách do Sněmovny na konci května 2010 (62,6% oprávněných voličů).

Pětiprocentní hranici, která je pro vstup do Poslanecké sněmovny nutná, by se v daném období pravděpodobně podařilo překonat pouze pěti politickým stranám stejně jako ve volbách 2010.

Celá zpráva agentury Factum Invenio ZDE 

"Věci veřejné by pravděpodobně, pětiprocentní hranici nepřekročila, toto zjištění však není dostatečně statisticky průkazné (rozdíl 0,3 % je příliš malý). Na druhé straně průzkumy opakovaně signalizují, že do Sněmovny by se vrátila KDU-ČSL," uvádí agentura Factum Invenio.

Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ČSSD pravděpodobně získala 74 mandátů, ODS 48 mandátů, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými 33 mandátů, KSČM 33 mandátů a KDU-ČSL 12 mandátů.

"Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se volby do PSP ČR konaly v dubnu roku 2011, současná vládní koalice by vzniknout nemohla a pravicové strany ODS a TOP 09 by získaly pouze 81 mandátů. Ani kdyby se tyto strany rozhodly spolupracovat s KDU-ČSL, nevznikla by dostatečně většinová koalice, získala by pravděpodobně pouze 93 mandátů," dodala agentura s tím, že pokud by se levicové strany ČSSD a KSČM dohodly na spolupráci, pak by se 107 mandáty nadpoloviční většinu získaly.

Čtěte také:

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové průzkumy nemusí vždy ukazovat to, jak by to přesně při volbách vypadalo. "Výsledek je ale zcela určitě pro voliče i stranu důrazným varováním," řekla ParlamentnímListům.cz. Podle ní se pokles sympatií dal očekávat. "Podle toho, co se tu dělo, je zřejmé, že se to odrazit muselo. Posiluje to opozici. Dle mého je ale nutné sledovat vývoj sympatií k této straně až postupem měsíců - uvidí se, jaký trend bude převažovat," ukončila svoje hodnocení průzkumu politoložka.

Přinese propad Véček profit jiným menším stranám?

ParlamentníListy.cz oslovily v souvislosti se strmě dolů letícími výsledky předsedy dvou politických stran, které zřejmě mohly na propadu důvěry voličů ve VV profitovat. Ondřeje Lišky (SZ) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). A oba jisté naděje přiznali. I když velmi opatrně.

"To, co se děje a dělo, není nic, z čeho bychom se těšili. Ubližuje to demokracii a pohled lidí na ni. Obávám se, že kdyby nyní byly volby, dostaly by v důsledku tohoto znechucení hlasy v daleko větší míře různé extremistické a populistické strany," zareagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
Přiznal, že i on je vším, co vyplynulo na povrch, znechucený. "Ještě horší je, když se pak někde dočtu, že to je vlastně v české politice naprosto běžné, jen se o tom nemluví, jako v případě Věcí veřejných. To přece není normální, tak se to přece nesmí přehlížet, protože tím se definitivně zašlape demokracie," varuje Bělobrádek.

To, zda se domnívá, že situace pomůže jeho straně k návratu do sněmovny, komentovat ale příliš nechtěl. "Víte, zatím je brzy se bavit o volbách a stavět to na nějakých dílčích průzkumech veřejného mínění. Uvidíme, co přinesou následující týdny," odpověděl ParlamentnímListům.cz vyhýbavě předseda KDU-ČSL.

Předseda Strany Zelených Ondřej Liška doufání v to, že současná krize může opět pomoci jeho straně usednout ve sněmovně, nepopřel. "Ano, věřím tomu. Vždyť Věci veřejné načisto zkompromitovaly politiku. Lidé jsou politikou znechucení, a to může v budoucnu pomoci těm, kteří dělají politiku postavenou na konkrétních ideách i ideálech. Naši stranu mohou sice voliči vinit z kdečeho, ale nikdy ne z korupce. Nikdy jsme nebyli zkompromitováni ani tím, že by byl nějaký náš člen obviněn z korupce - tak, jak se to nyní objevuje napříč celým současným politickým spektrem," řekl Liška ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…