Drtí ČSSD pravici, nebo ne? Vysvětlení pro zmateného voliče

02.02.2011 23:14

Rozpaky lidí z politiky jsou podle ředitele STEM Jana Hartla příčinou výrazných rozdílů mezi dvěma nejsilnějšími stranami v průzkumech i těch nejuznávanějších agentur. S průzkumem, který jistě potěšil strany vládní koalice, dnes přišla konkurenční agentura Factum Invenio.

Drtí ČSSD pravici, nebo ne? Vysvětlení pro zmateného voliče

Nálady veřejnosti vůči dvěma nejsilnějším politickým subjektům, sociálním a občanským demokratům, jsou neodhadnutelné, pokud vezmeme za základ nejnovější průzkumy STEM, CVVM a Factum Invenio. Ve všech sice vítězí ČSSD a ODS zaujímá druhé místo, ale procentuální rozdíly mezi nimi se ve volebních modelech diametrálně liší.

Letos svůj průzkum nabídla jako první agentura STEM a její výsledky signalizovaly propastný rozdíl 11,4 procenta ve prospěch ČSSD (26,4 ku 15 procentům). Zděšení v nejsilnější pravicové straně trvalo jen krátce, protože následovala zjištění CVVM, kde byl naopak náskok opoziční strany jen 2,5 procenta (29 ku 26,5 procenta).

Celá zpráva Factum Invenio ZDE 

O láhev dobrého vína by Herzmann nepřišel

V minulém týdnu se nad jedenáctiprocentním rozdílem mezi nejsilnějšími stranami pozastavil ředitel Factum Invenio Jan Herzmann, jehož agentura v té době data teprve zpracovávala.

„Já výsledky ještě neznám, ale můj pocit je takový, že náskok ČSSD před ODS rozhodně není jedenáct procentních bodů. Třeba dva, pět, nebo sedm, ale vsadil bych láhev dobrého vína na to, že jedenáct procent to nebude," prohlásil tehdy Herzmann pro ParlamentníListy.cz.

A odhad ho nezklamal, protože dnes zveřejněné výsledky průzkumu jeho agentury přisuzují ČSSD před ODS náskok 4,2 procenta (24,3 ku 20,1 procenta). „Ta informace je velmi kusá. Nedozvíme se stranické preference, ale jen volební model, přičemž jeho metodika je jejich firemním tajemstvím," zdráhá se ředitel STEM Jan Hartl po prozkoumání zprávy Factum Invenio komentovat pro ParlamentníListy.cz odlišné náskoky ČSSD před ODS ve zjištěních obou agentur.

Zvětšil se počet lidí, kteří nevědí, komu dát hlas

Za normálních okolností nemůže hrát roli ani to, že průzkumy probíhají třeba i s dvoutýdenním odstupem. „Když jsou preference usazené, tak takový časový odstup nehraje roli. Ale momentálně existují u lidí velké rozpaky z politiky, je patrná mělká motivace a lidé lavírují. Také se nám zvětšil počet lidí, kteří nevědí, komu dát hlas," spatřuje šéf STEM v nerozhodnosti a nestálosti respondentů možné příčiny tak velkých rozdílů při lednových volebních průzkumech agentur.

Průzkum Factum Invenio vykazuje ve srovnání s konkurencí značný vzestup KDU-ČSL, dokonce by ji se ziskem 7,5 procenta katapultoval do Poslanecké sněmovny i před Věci veřejné (7,3 procenta). „Výsledek mě příjemně překvapil. Jsem přesvědčen, že to přijít muselo poté, co jsme dostali v parlamentních volbách zaslouženě od voličů lekci," okomentoval pro ParlamentníListy.cz aktuální zjištění expředseda lidovců Jiří Čunek.

K věci:

Vládní koalice by v PS získala křehkou většinu. Dostali by se tam ale i lidovci 

ODS v preferencích dotahuje ČSSD, plyne z průzkumu CVVM 

Infarkt koalice: Preference letí dolů už i TOPce 

Foto: mvcr.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…