Vládní koalice by v PS získala křehkou většinu. Dostali by se tam ale i lidovci

02.02.2011 11:18

Pokud by se nyní konaly volby do dolní komory parlamentu, získala by v ní stejně jako nyní většinu vládní koalice. Ta by však ve sněmovně měla jen 102 hlasů. Ve sněmovně by ale nečekaně usedli i lidovci.

Vládní koalice by v PS získala křehkou většinu. Dostali by se tam ale i lidovci

Současná vládní koalice by po případných lednových volbách získala v Poslanecké sněmovně pouze křehkou většinu, a to 102 mandátů. Po květnových volbách jich přitom získala 118. Pokud by tak Češi šli k urnám nyní, koaliční strany by si výrazně pohoršily.

TOPka i komunisté jsou na svém

V dolní parlamentní komoře by zřejmě zasedlo šest stran, mezi nimi i KDU-ČSL, která by si podle výzkumu polepšila o 3,1 procent. Podle volebního modelu společnosti Factum Invenio by volby vyhrála ČSSD, která si přilepšila o 2,2 procenta a obsadila by tak  pravděpodobně 57 mandátů. Druhá ODS by disponovala 47 hlasy a třetí TOP 09 se 40. Komunisté by získali 28 křesel, Věci veřejné 15 a lidovci 13. 

Z volebního modelu je patrné, že oproti květnovým volbám si polepšili právě lidovci. Ti v nich totiž nedosáhli ani pětiprocentní hranice a do sněmovny se vůbec nedostali.

Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Véčka si polepšují. Byť relativně

 Naopak zástupce Věcí veřejných by volilo méně lidí než loni v květnu.  I tak je to pořád více než v závěru loňského roku, od té doby jim preference narostly o 3,6 procenta. Volební zisk ODS zůstává na úrovni z loňského května, voličů pak přibylo levici, tedy sociálním demokratům i komunistům. 

Podle výzkumu by k volbám v lednu přišlo 60 procent voličů, což je o něco méně, než kolik lidí volilo do sněmovny koncem loňského května.  Výzkum se uskutečnil ve dnech 14. až 19. ledna a zúčastnilo se ho 982 lidí stafrších 18 let.

Výsledky výzkumu Factum Invenio korespondují s nedávno provedenými výzkumy agentur STEM, resp. CVVM. I podle nich by ve volbách zvítězila ČSSD následovaná ODS a TOP 09. Zatímco TOPce ale podle Factum Invenio preference stagnují, z prosincového výzkumu agentury STEM vyplynulo, že stejně jako občanským demokratům jejich voličů ubývá. 

Škodí koalici kauzy? 

Lidí, kteří by v současnosti dali hlas jedné ze stran vládní koalice, ubývá zřejmě i kvůli skandálům, jež jí otřásají. Jde třeba o kauzu kolem exšéfa životního prostředí Pavla Drobila (ODS), ministra vnitra Víta Bárty (VV) nebo šéfa obrany Alexandra Vondry (ODS).

Nejnovější ýzkumy STEM a CVVM

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…