Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě

25.03.2011 4:53

Tentokrát v pořadu Máte slovo dostali prostor zdravotně postižení, kteří se obávají, že jim ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek poškrtá výhody, resp. kompenzace.

Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě

A byli ve studiu na první pohled v převaze, čemuž nepřímo nahrávala i moderátorka Michaela Jílková, která je kvůli poranění páteře stále v korzetu a o berlích. Postižení se obávali zejména toho, že jim ministerstvo od 1. ledna 2012 zruší karty ZTP, popřípadě ZTP-P.

Koneckonců, přesně kvůli těmto obavám postižení už protestovali před budovou ministerstva. Dostavilo se jich několik tisíc. Ministr Jaromír Drábek po boku s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem před protestující předstoupil a obhajoval své plány. Postižení ale zůstali vyděšení.

Psali jsme o protestech zdravotně postižených:
Budeme žebráci, brání se postižení škrtům. VV je litují
Zdravotně postižení protestují proti reformám ministra Drábka
Ministr Drábek: Zdravotně postiženým výhody neberu. Je to lež

Drábek ručí svojí hlavou

Poradce ministra Drábka Jaroslav Dembinný se vládních plánů zastával i v pořadu na ČT1, ale odpůrcům příliš klidu do duše nevnesl. "Pan ministr ručí hlavou, že nikomu neublíží, že nikomu nic nevezme," zdůrazňoval Dembinný. "Ručí hlavou, to má svou váhu."

Prý se v roce 2012 nic v průkazkách nezmění. V roce 2013 se ovšem plánuje přejít na elektronický systém průkazů, zřejmě propojený i s databází ministerstva zdravotnictví, který by měl zdravotně postiženým zjednodušit život.

"Teď mluvíme o papírové kartě, ta bude nahrazena plastovou kartou s čipem," dodal Miloslav Macela z ministerstva. Na tuto čipovou kartu by se kromě výhod, které vyplývají z průkazu ZTP, mohly nahrát ještě nové slevy. Na jejich vyřizování se mohou sami postižení podílet.

"To ale v tom vládním návrhu zákona nemáte," stěžoval si Václav Krása, šéf Národní rady zdravotně postižených. "Kdo nám to zaručí?" Podle Macely je návrh v připomínkovém řízení, proto pokud se na něm Krásovi něco nelíbí, nechť se ozve a s jeho námitkami se bude pracovat. Není třeba šířit paniku.

PŘÍBĚH Matka dětí na vozíku: Vezmou mi 12 tisíc měsíčně, budeme živořit
Vaše koryta, naše bída, křičeli invalidé na ministry

Jestli nebudete spokojeni, budu vás vozit na svém vozíku

"ZTP karta pomáhá v běžném životě," hájila papírovou kartu zdravotně postižená Iveta Pešková. "Zdravá veřejnost je na ně už navyklá a že to změníme, způsobí problém ve vědomí lidí."

"Chceme zjednodušit systém, nic jiného. Překládá se to tak, že chceme zdravotně postižené úplně zničit, to ale vůbec není pravda," hájil se Macela. "Zdravotně postižení se nemusejí bát, jejich životní úroveň se nesníží."

"My přeci nechceme vyvolat válku s handicapovanými," přidal se i Dembinný, sám na vozíku. "Přece nebudu postupovat sám proti sobě. Nedělejme paniku." Opakoval, že se karty ZTP nezruší, jen modifikují.

"Jestli někdo ze zdravotně postižených přijde za dva roky na to, že nemá v čipové kartě to, co měl na ZTP, budu ho klidně a rád vozit na svém vozíku," dušoval se Dembinný.

Více o pořadu Máte slovo:

Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí

Romové vpřed, extremisty nechceme. John byl u Jílkové navíc

Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra

Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz

U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli

Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval

Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…