Chemiku! Děláte pokusy na lidech, slyšel Kalousek u Jílkové

22.04.2011 5:05

"Politici ve sněmovně jen tloustnou a nacpávají si kapsy, zatímco nám berou, co jde," zaznělo na začátku pořadu Máte slovo od posluchačky rádia Impuls. Ministr financí Kalousek se ohradil - on totiž prý příkladně hubne.

Chemiku! Děláte pokusy na lidech, slyšel Kalousek u Jílkové

"Já si příkladně utahuji opasek a hubnu," zdůraznil Kalousek. Moderátorka Michaela Jílková ho pochválila, prý je to na něm skutečně vidět. Diskutující z lidu ale ministrovi tolik nepřáli. A stejně tak předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. "On pan ministr Kalousek pořád reformuje a reformuje a každý rok je to horší a horší," řekl.

"Já ale nesliboval před volbami nic jiného než to, co dělám," bránil se Kalousek. "Plním jen to, co jsem slíbil. Výdaje státu se během příštích třech let musí výrazně snížit. A my zaručujeme rovné podmínky pro všechny."

Jste chemik, děláte pokusy na lidech

Jana Vetešníková, která pracuje na finančním úřadu, ministra nařkla z lehkomyslného přístupu. "Vy jste chemik, takže děláte pokusy. Jenomže jsou to pokusy na lidech," vyčetla mu. "Řeknete si: něco zkusíme, ale pak lidi řvou, no tak trochu couvnem a uvidíme."

Kalousek reagoval, že žádný ministr nedělá reformy sám, ale že vždy spolupracuje s řadou odborníků. Argumenty Vetešníkové a živnostnice Dagmar Tesařové ovšem nechápal. "Já vám nerozumím," krčil rameny. "Nerozumíte obyčejným lidem," osočila ho Tesařová. Posléze se ovšem ukázalo, že každý mluvil o něčem jiném.

Konfrontační povaha pořadu pokračovala v celé délce jeho stopáže. Jednotliví diskutující si skákali do řeči a mnohdy hovořili o několika rozdílných tématech naráz. Ekonomové užívali odborné termíny a moderátorka je neustále upozorňovala na to, ať mluví jednoduše. "My všichni nemáme ekonomické vzdělání, možná vás to překvapí," mírnila diskusi.

Na regulérním jednání vám chyběly kamery

Kalousek několikrát zopakoval, že jediné, čeho chce reformami dosáhnout jsou rovné příležitosti pro všechny. "Chystáme výrazné snížení odvodové zátěže, čímž se zaměstnavatelům finančně uleví, ale zároveň se jim zvýší zodpovědnost. Pro zaměstnance se nic nezmění," tvrdil ministr.

Odborář Středula protestoval. "Pane Středulo, teď o tom chcete diskutovat? Ráno jste nechtěl," zaútočil Kalousek. "Z jednání tripartity jste odešel. Tam holt nebyly ty kamery, že?"

Zase ty stravenky

Řeč se stočila i na věc, proti které ministr Kalousek dlouhodobě protestuje. A za což rovněž "schytává" největší kritiku. Zaměstnanecké benefity. "Nemám nic proti benefitům, ale je to součást příjmu a tak by se to mělo i chovat. Měly by se zdaňovat."

Podle Kalouska jde pouze o dohodu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, ovšem když není daněná, příspívá na tuto dohodu také každý daňový poplatník. Včetně důchodců nebo matek na mateřské dovolené. "Líbí se mi, že pan Kalousek teď myslí na děti, když nedávno zrušil porodné," poznamenala živnostnice Tesařová.

"Vám to přijde fér?" opáčil. "Tady zaměstnavatel řekne: Karle, nemůžu ti přidat 1 500,- do platu, ale dám ti stravenky za 1 000,- a půlku z toho si nechám ještě strhnout z daní. Takže já ti nepřidám, ale přidají ti tvoji sousedi."

Fámy, že jsou stravenky a jiné benefity životně důležité, podle něj šíří lobbisté a firmy, které se živí jejich vyráběním. K ničemu jinému to totiž není.

Psali jsme o pořadu Máte slovo:

  • Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě 
  • Hušák exceloval u Jílkové. Odnesli to Dobeš a spol.
  • Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí 
  • Romové vpřed, extremisty nechceme. John byl u Jílkové navíc 
  • Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra 
  • Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz 
  • U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli 
  • Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval 
  • Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové 
  • John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy 
  • Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: par

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

    16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

    V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…