Peake proti Nečasovi: Nevidím důvod pro okleštění pravomocí ÚS

09.05.2011 11:14

Premiér Petr Nečas v neděli v televizi Prima uvedl, že existuje jistá míra předpojatosti u některých členů Ústavního soudu. To ale vyvolalo protesty v řadách koalice a dokonce i uvnitř Věcí veřejných.

Peake proti Nečasovi: Nevidím důvod pro okleštění pravomocí ÚS

Premiér Petr Nečas v debatě televize Prima nadhodil, že by Ústavní soud do budoucna neměl rozhodovat o zákonech s dopadem do rozpočtu.

„Protože já považuji například za neuvěřitelný výrok, který řekla paní místopředsedkyně Eliška Wagnerova na adresu ministra financí Kalouska, kde ho přirovnala k nacistům. Především to ale ukazuje jistou míru osobní a politické podjatosti," uvedl kromě jiného Nečas.

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí Veřejných Karolína Peake sice slova místopředsedkyně soudu Elišky Wagnerové také odsuzuje, ale s omezením pravomocí Ústavního soudu nesouhlasí.

„Svým způsobem chápu kritiku premiéra Nečase, který je odpovědný za rozpočet a exekutivu, ale na druhou stranu nevidím důvod pro okleštění pravomocí Ústavního soudu," řekla pro Rádio Česko Peake.

Podle ní jakýkoliv zásah do pravomocí Ústavního soudu, zásah do ústavy jako takové, není „něco, co je o rozhodnutí jednoho člověka, nebo jedné koaliční strany."

„Takovému zásahu musí předcházet velmi dlouhá diskuse a takový zásah může být narušením pojistek, které jsou v ústavě velmi dobře vyvážené. Obávala bych se takových zásahů, jakkoliv diskuse o nich je zcela legitimní," dodala Peake. Přiznala však, že Věci veřejné tuto otázku s TOP09, ani uvnitř strany prozatím nediskutovaly.

"Můj názor je, že není nyní v tuto chvíli žádný důvod otevírat otázku kompetencí Ústavního soudu," doplnila.

Jan Wintr: Výrok premiéra mě zklamal

Že Ústavní soud své pravomoci nepřekračuje, si myslí i Jan Wintr z katedry teorie práva na Právnické fakultě UK.

„Poslední rozhodnutí ohledně stavebního spoření, které vzbudilo velké pobouření, je naprosto v mezích toho, co je úkolem Ústavního soudu. Včerejší výrok pana premiéra mě zklamal, protože odporuje mé představě, jak by se měli politici vyjadřovat o soudcích," řekl pro rozhlas Wintr.

Výroky Wagnerové na adresu Kalouska, ovšem nejsou podle něj šťastné. „Hovořit ale o osobní a politické předpojatosti ústavních soudců mě přijde tak, že se ta debata pohybuje mimo rozumnou politickou diskusi," dodal Wintr.

Nečasova kritika na adresu rozhodování Ústavního soudu vedla podle připomenutí rozhlasu předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku k názoru, že českému premiérovi chybí do západních politiků ještě hodně, a že předseda vlády hraje mimo demokratické hřiště. Výroky premiéra považuje ČSSD za "nepřijatelný útok na nezávislost rozhodování Ústavního soudu a za zpochybnění soudního systému v Česku".

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …