VV se nachází v hluboké krizi, varuje předsedkyně klubu Peake

09.05.2011 22:30

Volba nového předsedy VV se blíží. ParlamentníListy.cz přináší shrnutí kandidátských projevů kandidátů na post předsedy nejmenší vládní strany.

VV se nachází v hluboké krizi, varuje předsedkyně klubu Peake

Současná předsedkyně Poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake je jedním z pěti kandidátů na post předsedy strany. Volba proběhne 28. - 29. května. Peake ve svém kandidátském projevu prohlašuje, že chce z Věcí veřejných udělat silnou středovou stranu, v této souvislosti varuje před osudem malých vládních stran, jako byla Unie svobody či zelení.

Vraťme se ke kořenům

Peake nabízí recept, jak se neslavnému osudu zelených vyhnout. Strana se prý musí vrátit blíže k občanům. "Také rozvoj strany na místní úrovni nám dá nutnou základnu, o kterou se potřebují Věci veřejné opřít," říká v projevu Peake, která obdržela 21 nominací.

„Věci veřejné se nacházejí v hluboké krizi. Vyrostli jsme příliš rychle a teď nevíme, co si s tím počít, pronásledují nás skandály. Děje se tak i přes hmatatelné výsledky, které nepochybně máme. Věci veřejné si musí vzpomenout na své začátky. Nikoli začátky celorepublikové politiky v roce 2009, ale ty komunální, v roce 2001. Věci veřejné poskytovaly servis veřejně aktivnímu občanovi, kterému záleží na jeho okolí," uvedla Peake.

Kandidátka na předsedkyni dále věří, že VV dokáží oslovit i ty lidi, kteří původně nechodili k volbám, jedinou správnou cestu k tomu ovšem představuje dobře čitelný politický program strany. Mimo voličů se vyjádřila i na adresu svých kolegů z řad VV. „Já nemám skandály, vizi mám," uzavřela své vystoupení Karolína Peake a ostře se tím vymezila vůči svým protikandidátům na post předsedy.


Protikorupční politika a ústecké manýry

Post předsedy by rád znovu obhájil Radek John. Do politiky ho přivedla podle jeho vlastních slov naštvanost vůči nezodpovědnosti politiků, klientelismu, zadlužování země a rozkrádání státních peněz. Za zmínku stojí, že si za dobu svého působení v politice sám vysloužil ostrou kritiku.

„Věci veřejné nebyly u žádné předražené zakázky. Nevzali jsme z veřejných peněz ani korunu. Věci veřejné měly jenom tu drzost, že chtěly zbourat zavedenou praxi, přerušit penězovody veřejných financí nasměrované k tradičním stranám," tvrdí John, který obdržel 44 nominací na post předsedy.

John v této souvislosti odkazuje i na něco, čemu říká „ústecké praktiky". Má na mysli pověstné velrybáře a další tzv. kmotrovské praktiky.

Umíme říkat ostré ne i pozitivní ano, vzkazuje Bárta

Bývalý ministr dopravy Vít Bárta drží rovnou dvacítku nominací na předsedu. Ve svém kandidátském projevu říká mnohokrát ostré "ne" kmotrům, ne zbytečným volebním kampaním a ne příklonu vlevo či vpravo. Hlasité "ano" pak říká práci všech členů strany, kterým opakovaně vyjadřuje své díky.

Michal Babák opakovaně doporučuje odchod z koalice

Nejmenší počet 7 nominací obdržela Dagmar Navrátilová a ekonomický expert strany Michal Babák (4 nominace). V Poslanecké sněmovně se Navrátilová zabývá zejména školstvím a sociálními tématy. Ve svém kandidátském projevu upozorňuje mimo jiné na nutnost připravit se na krajské volby.

Babák je přesvědčen, že program Věcí veřejných, především boj s korupcí a s daňovými úniky, je třeba prosazovat důsledněji než dosud. Nejlepší cestou by proto podle Babáka bylo odejít z koalice a podporovat menšinovou vládu za jasně stanovených podmínek.

„Už v době „vánoční krize" jsem patřil k těm, kteří navrhovali nepokračovat v koaličním vládnutí. Netajím se tím, že i teď jsem pro vystoupení z koalice a podporu pravicové menšinové vlády. Za zcela jasných podmínek. Není to prohra, ústupek a už vůbec ne zrada voličů či vlády rozpočtové odpovědnosti," vysvětluje Babák.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…