Česko vyhostilo zástupce velvyslance Ukrajiny

17.05.2011 13:35

Podle informací ČTK ČR již vyhostila zástupce ukrajinského velvyslanectví v reakci na vypovězení dvou českých diplomatů z Kyjeva.

Česko vyhostilo zástupce velvyslance Ukrajiny

Česká republika podle informací ČTK vyhostila zástupce ukrajinského velvyslanectví. Jde o reciproční odpověď na nedávné vypovězení dvou českých diplomatů z Kyjeva. Zatím není jasné, zda Česko opustil jeden či více ukrajinských diplomatů. 

"Jedním z pravidel je zachovávat diskrétnost," komentoval informace mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Za současnou česko-ukrajinskou roztržkou je kauza dvou pracovníků vojenské sekce českého zastupitelského úřadu v Kyjevě, které ukrajinská kontrarozvědka obvinila ze shromažďování utajovaných informací o ukrajinské zbrojní výrobě. Následně je vyhostila ze země.

České ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že v reakci chystá vyhoštění ukrajinských diplomatů. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl, že Česko tento krok učiní diskrétně, bez zbytečné publicity.

Česká strana incident chápe jako odvetu za politický azyl, který v Praze letos v lednu získal oponent nynější ukrajinské vlády, bývalý ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn. Kyjevská strana jakoukoli souvislost s Danylyšynovou kauzou odmítá. Komentáře ukrajinského tisku opírající se o názory místních diplomatů a právníků nicméně souvislost vyhoštění s azylem pro Danylyšyna jednoznačně potvrzují.

Psali jsme:
Hrozí diplomatický konflikt s Ukrajinou? Kvůli podvodníkům s vízy
ČR vyhostí ukrajinské diplomaty, oznámil Schwarzenberg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ann, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…