Exministr s krycím jménem hrozí: Vládo, v sobotu naplním Václavák

17.05.2011 16:11

V sobotu se chystá na Václavském náměstí odborářská demonstrace a zaštiťuje ji nová organizace na veřejné scéně – Spojenectví práce a solidarity. Zajímavé je, kdo jsou členy SpaS. Spojenctví totiž zahrnuje poměrně různorodé strany a organizace, od KSČM až po Suverenitu Jany Bobošíkové. Další zajímavostí je i jméno jednoho z mluvčích iniciativy. Je jím bývalý ministr zahraničních věcí a předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan. Akci podporuje i expředseda ČSSD Jiří Paroubek, na jehož webu se výzva objevila.

Exministr s krycím jménem hrozí: Vládo, v sobotu naplním Václavák

„Současná pravicová koaliční vláda, pro kterou je typické arogantní a asociální jednání a o níž vyplouvají na povrch děsivé informace o nedemokratických a korupčních praktikách, by měla uslyšet jednoznačný postoj od občanů České republiky, že už ji nepovažují za svého legitimního představitele. Spojenectví práce a solidarity (SPaS), vystupující jménem řady politických i společenských organizací, iniciativ a hnutí, se proto obrací na všechny občany ČR, aby maximální možnou měrou podpořili odborářskou demonstraci," píše se v prohlášení SpaS, které má vyzvat veřejnost k účasti na sobotní demonstraci odborové centrály ČMKOS.

Čtěte také:
Nás neškrtnete! Křičel Paroubek, slepci, odbory a stovky dalších
Protivládní hnutí jde na věc. Bude tam televize, burcuje Pehe
Iniciativa ProAlt demonstrovala proti Jochovi
Demonstranti blokovali Senát. Vzpomněl jsem na Marxe, řekl Štětina
Když se lidé bouří - ProALT podepsal imaginární demisi vlády

Společný jmenovatel pro nespokojené

Spojenectví není v žádném případě politickou stranou a nemá žádné takové ambice. „Já samozřejmě souhlasím s tím, že subjekty sdružené v SpaS mají naprosto odlišné politické programy, ale tady se nejedná o novou instituci, ani o společný politický program. Jednoduše se suverénní strany rozhodly sdružit do společné organizace, jejíž cílem a posláním je kritika vlády a její politiky reforem. Petici za odvolání vlády podporují strany s odlišnými programy. Prostě SpaS je společný jmenovatel pro nespokojené," řekl pro ParlamentníListy.cz Kavan.

K tématu:
Poslední varování profesorky: Začněte vládnout, jinak promluví ulice

Podle Kavana podporuje SpaS i sociální demokracie, přestože není uvedena mezi členy spojenectví. „Hovořil jsem s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, který nám vyslovil naprostou podporu sociální demokracie. Státní orgány už nefungují a nové volby jsou nutností," prohlásil Kavan s tím, že budou následovat i další akce.
Na dotaz redakce, zda akci skutečně podporuje, Bohuslav Sobotka nereagoval.

Prohlášení iniciativy ZDE

Kato, skartace a gripeny

Kavan byl poněkud kontroverzní politik. V letech 1969-1970 v emigraci údajně několikrát jednal v Londýně s konfidentem StB Zajíčkem. Své styky odůvodňoval tím, že netušil, že šlo o spolupracovníka StB, v kartotéce byl veden jako Kato. Kavan vyhrál soudní spor v této otázce, když soud prohlásil, že s StB nespolupracoval vědomě. Jako ministr zahraničí podepsal prohlášení, že skartoval 400 tajných spisů. Asi dvě třetiny z nich se ale později našly. Kavan měl zvláštní roli v úplatkářské aféře kolem stíhaček Gripen. V rozhovoru natočeném skrytou kamerou švédskou televizí řekl, že při obchodu dostala úplatky řada vysokých českých politiků.

Suverenita se programu nevzdává

Předsedkyně Suverenity - bloku Jany Bobošíkové má podobný názor jako Kavan. „To, že jsme uvedeni mezi členy stejně jako třeba KSČM, v žádném případě neznamená, že bychom se jakýmkoliv způsobem vzdávali našeho programu. Jdeme podpořit požadavky lidí této země, boj proti naprosto otřesné vládě zmítané skandály a vyjádřit nesouhlas s nespravedlivými a asociálními reformami," prohlásila pro ParlamentníListy.cz Bobošíková.

Sestava subjektů, které zvou na Demonstraci je vskutku pestrý. Jsou to Alternativa Zdola (AZ), Demokratická strana zelených (DSZ), Klub společenských věd (KSV), Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), Ne Základnám (NZ), Rada seniorů ČR (RS ČR), Sdružení nájemníků ČR (SON), Sdružení zastánců dětských práv (SZDP), Společnost pro evropský dialog (SPED), Strana demokratického socialismu (SDS), Suverenita (SBB).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…