Protivládní hnutí jde na věc. Bude tam televize, burcuje Pehe

07.05.2011 6:53

Chceme přispět k pádu vlády, říká mluvčí iniciativy ProAlt Pavel Čižinský o demonstraci proti vládním reformám. Ta se koná v sobotu od 14 hodin na Palachově náměstí. A politolog Jiří Pehe si nemyslí, že je to přehnané vyjádření.

Protivládní hnutí jde na věc. Bude tam televize, burcuje Pehe

Nejedná se o první protivládní demonstraci, kterou iniciativa ProAlt pořádá. Ty předešlé však probíhaly více na internetu než v ulicích. Reálně se jich účastnily stovky lidí. Na dnešní demonstraci by podle organizátorů mělo přijít výrazně více odpůrců Nečasova kabinetu. „Očekáváme řádově tisíce účastníků," prohlásil pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí iniciativy Pavel Čižinský.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

 

Vzhledem k tomu, že se do této akce hodlají zapojit i různá nezisková sdružení, odbory, iniciativy a například i věřící z Ekumenické akademie, nemusí se jednat o přehnaný optimismus. Navíc akci na svých facebookových stránkách podpořila i ČSSD. Její bývalý předseda Jiří Paroubek přislíbil účast a ParlamentnímListům.cz sdělil: „Půjdu také podpořit demonstrující proti vládě, protože si myslím, že její politika destruuje tuto zemi."

Akce ProAlt:
Iniciativa ProAlt demonstrovala proti Jochovi
Demonstranti blokovali Senát. Vzpomněl jsem na Marxe, řekl Štětina
Když se lidé bouří - ProALT podepsal imaginární demisi vlády

Svrhnout vládu demonstrací? Samozřejmě, že to lze, říká Pehe

O tom jsou přesvědčeni i organizátoři demonstrace. Čižinský tvrdí, že cílem akce je zachránit sociální soudržnost v ČR. A co od demonstrace očekává? „Že se upozorní na asociální reformy, že přispěje k pádu vlády."

Politolog Jiří Pehe přitom přitakává. Demonstrace totiž mohou ovlivnit zásadní politická rozhodnutí politiků. „Jak je akcí a kritiků více, tak se slévají pramínky. Referovat o tom budou média, zejména televize. To v divácích zanechá nějaký dojem. Samotná demonstrace samozřejmě vládu nesvrhne, ale společně s další kritikou vytváří na Nečasův kabinet tlak."

K tématu:
Kdo to jde proti antiKocábovi? Také levicoví extremisté
Klíč (ODS): Mluvčí ProAlt obhajuje argentinského teroristu

Pro Peheho je iniciativa ProAlt velice povedeným projektem, který na české scéně nemá obdoby. „Je to první iniciativa u nás, která svoji činnost dělá strukturovaně. Nejedná se o ad hoc skupinu, která se sejde k jedné demonstraci, ale o iniciativu, která pořádá přednášky, píše kritické dokumenty. Myslím, že je to způsob, jakým má občanská společnost fungovat," uznale pokyvuje Pehe.

Lidé si mohou myslet, že vláda je tu jen proto, aby jim vzala peníze

Vláda by přitom kritice ze strany ProAltu i dalších iniciativ a sdružení měla podle politologa věnovat větší pozornost. „Pokud vláda rezignuje na odpověď vůči svým kritikům, tak se sama pohřbí," varuje Pehe. Ten se domnívá, že problém nespočívá ani tolik v reformách samotných, jako spíš v neochotě Nečasova kabinetu vysvětlovat jejich smysl a hájit je. A to ať už vůči veřejnosti či na půdě Poslanecké sněmovny. „Důchodová reforma ovlivní českou společnost na desítky let a vláda se o ní nebaví s opozicí, nevysvětlí ji občanům. To si myslím, že veřejnosti vadí nejvíc. Spousta lidí si pak myslí, že je to vláda, která je tu akorát proto, aby jim vzala peníze," připojuje se ke kritickému proudu i Jiří Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…