Zjištění deníku: Brněnské soudy jsou pomalé. Nejrychleji pracuje Praha 1

23.05.2011 8:57

Jak rychle v České republice pracují soudy? Lidové noviny získaly od 78 soudů data o délce řízení a předložily je v pondělním vydání. Z výsledků vyplývá, že největší nervy musejí mít lidé na jižní Moravě. Civilní spory tu trvají nejdéle v republice.

Zjištění deníku: Brněnské soudy jsou pomalé. Nejrychleji pracuje Praha 1

Z délky soudních řízení Lidové noviny (LN) také sestavily mapu vytíženosti a rychlosti jednotlivých soudů po celé zemi. Informace přitom získaly od 78 soudů na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, přičemž 17 soudů odmítlo informace bezplatně poskytnout. Deník dále čerpal z čerstvé analýzy ministerstva spravedlnosti.

Nová data ale přinesla překvapení: nejproblémovějším místem české justice už nejsou severní Čechy. Nejvíce nevyřízených případů leží na stole soudců v Brně a okolních okresech jižní Moravy. „Z celorepublikového žebříčku soudců, kteří nestačili vyřešit nejvíce případů starších pěti let, pracuje z první desítky hned pět na Městském soudu v Brně," píší LN.

Problémy ale mají i soudy Brno - venkov, Břeclav, Vyškov, Hodonín i Uherské Hradiště. Jeden soudce tu má často na stole více než 50 věcí starších jeden rok. V Břeclavi je to dokonce více než stovka.

Vedle Brna ale dopadly špatně i Plzeň, nebo Most. Naopak nejrychleji se vyřizují věci na Praze 1, kde je soud v civilních sporech nejvytíženějsí, ale zároveň i nepracovitější, a pak obecně v jižních Čechách.

Podle deníku se nejvíce táhnou civilní spory. Například brněnský soud ještě nedokázal vyřešit 452 případů starších sedmi let

„Primárním problémem české justice dnes nejsou severní Čechy, ale jižní Morava. Když srovnám výkonnost českých a jihomoravských soudců, ti první jsou na tom výrazně lépe," potvrdil deníku náměstek ministra spravedlnosti pro justici Filip Melzer.

LN také upozorňují na fakt, že ministerstvo posílá v rámci zjištění na jižní Moravu hloubkovou kontrolu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …