Svobodův návrh neprošel. Peníze se rozdělí jinak. Primátor odešel

31.05.2011 6:17

Pražský primátor Bohuslav Svoboda měl prý podle původního návrhu potrestat odpůrce v pražské ODS. Přerozdělení peněz pro radnice podle jeho návrhu nakonec neprošlo. Samotný Svoboda z jednání předčasně odešel.

Svobodův návrh neprošel. Peníze se rozdělí jinak. Primátor odešel

Pražská ODS navrhla přerozdělení půlmiliardové rezervy městským částem. Více peněz by měly dostat radnice, které dostaly v minulém návrhu méně, například Praha 7, 10 nebo 11. Méně má naopak získat Praha 2 nebo Praha 8. Novináře o usnesení klubu informoval jeho šéf Rudolf Blažek. Zatímco v usnesení schváleném radou bylo rozděleno 452 milionů korun a zbylých 48 milionů ponecháno v rezervě, nyní chce dát ODS městským částem 488 milionů.

Původní plán měl údajně zvýghodnit lidi, kteří jsou nakloněni primátorovi Bohuslavu Svobodovi. O přerozdělení peněz jako první informovaly ParlamentníListy.cz.

Podrobněji:
Ostrý boj v pražské ODS. Primátor štědře naděluje svým radním

Rozdělení půlmiliardové rezervy jednomyslně schválila rada před dvěma týdny. Proti návrhu se ale následně postavili starostové ODS z některých městských částí, sešla se i mimořádná regionální rada. Zatímco primátor Bohuslav Svoboda (ODS) usnesení hájil jako spravedlivé, oponenti jej označili za netransparentní. Projednávání materiálu bylo při čtvrtečním zasedání zastupitelstva přerušeno.

Podle Blažka o polovině peněz z 500milionové rezervy rozhodovala ODS a o druhé ČSSD. Nerovnoměrné rozdělení se prý týkalo především poloviny, za kterou byli zodpovědní občanští demokraté. "Praha 8 má dvakrát tolik z prostředků z té kvóty, která náležela ODS, než třeba Praha 7," řekl Blažek.

S návrhem ODS musí nyní souhlasit koaliční ČSSD. Náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) ČTK ještě před jednáním klubu ODS řekl, že s materiálem se sociální demokraté seznámí v pondělí večer nebo v úterý ráno. S ODS jej projednají do čtvrtka, kdy o rozdělení rozhodne zastupitelstvo hlavního města.

Boj mezi Šťastným a Svobodou

Rozdělení dotací je podle některých členů ODS pouze zástupný problém a vede se spíše boj o ovládnutí pražské ODS mezi jejím šéfem Borisem Šťastným a primátorem Svobodou.

V přátelském duchu se neodehrálo ani pondělní jednání klubu. Někteří zastupitelé podle Šťastného i Blažka chtěli po primátorovi vysvětlení jeho výroků v médiích, ve kterých se Svoboda mimo jiné zmínil o tom, že mu klub blokuje schválení protikorupční strategie.

"Je pravda, že pan primátor byl osloven, proč některé věci mediálně, veřejně prezentuje, a pan primátor řekl, že neví, o čem se mluví, a odešel," řekl novinářům Blažek. Dodal, že Svoboda předem avizoval svůj předčasný odchod. "Diskuse byla intenzivní, tak to nebylo úplně ideální, ale on asi musel odejít, nechci samozřejmě nikomu nic podsouvat," dodal Blažek. Svoboda se k jednání nevyjádřil, protože mezi novináře kvůli předčasnému odchodu z jednání nepřišel.

Dále k situaci v pražské ODS:
Boje v pražské ODS. Svoboda chce magistrát vyčistit a vyhrát volby
Hlavně klid, pánové. Pražská ODS se děsí střetu mezi Svobodou a Šťastným
Svoboda se chová, jako by mu na pražské ODS nezáleželo, řekl Šťastný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…