Bít či nebít protivládní protesty. Dilema českých policistů

01.06.2011 7:21

Po africkém revolučním jaru není podle současných událostí daleko k evropskému revolučnímu létu. Ohnivá voda se přelévá ze státu na stát a po Řecku se epicentrem protestů stala španělská metropole Madrid. Z té se navíc nepokoje šíří dál, lokálně do několika francouzských měst. Protesty často doprovázejí ostré policejní zásahy. A čeští policisté už debatují, zda by v případě podobných akcí u nás splnili rozkaz a zasáhli, nebo by v souladu se svým přesvědčením demonstranty nechali být.

Bít či nebít protivládní protesty. Dilema českých policistů

Ve Španělsku je v současnosti 21% nezaměstnanost, přičemž téměř polovina absolventů vysokých a středních škol je bez práce. Záběry protestantů z madridského náměstí Puerta del Sol a předně policejní zákrok s použitím obušků, slzného plynu a gumových projektilů vyvolali emoce u českých policistů, kteří se v zásadě rozdělili na dva tábory.

Jedna skupina hájí službu státu a přijímá pouze rozkazy nadřízených, ta druhá zákrok s poukazem na brutalitu, bezbrannost a špatnou ekonomickou situací demonstrantů naopak odsuzuje.

Čtěte také:
Prezidium nakupuje: Samopal za osmdesát pět tisíc. Dá se koupit i za půl

Vzkaz českého policisty španělským kolegům - jste ubožáci

Tímto prohlášením na Facebooku se strhla bouřlivá debata. ,,Hlavně si uvědomte, že proti téhle vládě je už něco přes 80% (včetně nás) obyvatel a pokud se postavíme proti vlastním lidem, budeme do budoucna (v případě změny vlády, která 100% nastane) za pěkné trubky, což se určitě odrazí v dalším vývoji policie směrem zase k horšímu," uvedl anonymní přispěvatel na fcb, načež se mu dostalo reakce.

,,Pokud nechceš plnit rozkazy a dělat svoji práci, to za co jsi placený, nebo na to nemáš, tak můžeš jít cukrovat buchty do pekárny. Odpovědnost určitě neleží na tobě a toto si musí zodpovědět politici a velitelé," odpověděl jeden z mnoha debatérů.

Rajčata za oknem ano. Brigádničit na stavbách zatím ne, vzkazuje Lessy


Žlutá stuha 

V září 2010, při první demonstraci Českomoravské konfederace odborových svazů od sestavení Nečasovy vlády, se dozor konající policisté před Úřadem vlády opentlili uniformu žlutou stuhou, aby tak dali najevo sympatie s demonstranty. Zákrok tehdy přes napjatou atmosféru nakonec nebyl třeba, vše se před úřadem vlády obešlo bez incidentů. 

 

Mám pochopení, litera ne

To, že se policisté dostanou mnohdy do situace, s jejímž řešením vnitřně nesouhlasí, není nic neobvyklého. Dokladem toho je vystoupení jednoho člena tehdejší pořádkové SNB, který se na Letenské pláni po boku předních disidentů veřejně omluvil za brutální postup proti demonstrantům v roce 89.

,,Já chápu dilema, do nějž se můžou policisté dostat, obzvláště, když mají někoho druhého, rodinného příslušníka kupříkladu, na druhé straně barikády. Situace ve Španělsku je ovšem daleko horší než u nás," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda policejních odborů Milan Štěpánek. Morální nerozhodnost, zda zasáhnout či nikoli je ovšem jasně vymezena v zákoně o služebním poměru v paragrafu 46 o služební kázni, jak připomíná autor tohoto zákona Petr Tomek.

,Je-li rozkaz vedoucího příslušníka ve zřejmém rozporu s právním předpisem, příslušník je povinen jej na tuto skutečnost upozornit. Jestliže vedoucí příslušník trvá na splnění rozkazu, příslušník je oprávněn žádat o jeho písemné vydání. Vedoucí příslušník je povinen žádosti vyhovět, umožňují-li to okolnosti výkonu služby. V případě, že to okolnosti výkonu služby neumožňují, učiní tak bez zbytečného odkladu poté, co tyto okolnosti pominou. Příslušník je povinen rozkaz splnit a oznámit tuto skutečnost bez zbytečného odkladu vedoucímu příslušníkovi toho, kdo takový rozkaz vydal," cituje literu zákona Tomek.

"Dále také příslušník nesmí splnit rozkaz, jehož splněním by zřejmě spáchal trestný čin." uzavřel autor zákona.

Čtěte také: 
Ano, ptal jsem se Kubiceho, zda mám skončit, potvrdil Lessy
Lessy může prosit, odbory však neslyší. Chtějí příspěvky zpět

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…