Sněmovna dnes: Reklama v České televizi a školský zákon

14.06.2011 9:04

Poslanci dnes začnou projednávat vládní novelu školského zákona. Ta mimo jiné usnadňuje případné odvolání ředitelů škol. Zákonodárci by také měli začít debatu o reklamě v České televizi (ČT).

Sněmovna dnes: Reklama v České televizi a školský zákon

Dolní komora Parlamentu bude posuzovat senátní návrh, který veřejnoprávní televizi umožňuje dál reklamu vysílat. Podle platného zákona přitom měla reklama na obrazovkách České televize skončit už letos a to na podzim, kdy bude dokončena digitalizace.

Podle senátní předlohy by měly jít příjmy z reklamy například do Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Jenže ne všichni poslanci s tím, aby měla televize reklamu dál, bezvýhradně souhlasí.

„Ty názory se různí a já si myslím, že k tomu je potřeba jakýsi politický konsensus, protože Česká televize je velmi vážná záležitost. Ne, že bude koalice přehlasovávat opozici. Ta novela posouvá tu záležitost, že i po digitalizaci by byla zachována reklama v České televizi, a to tak, že dvacet procent by šlo na digitalizaci archivů České televize a čtyřicet procent na Fond kultury a čtyřicet procent na Fond podpory rozvoje české kinematografie," řekl Českému rozhlasu zpravodaj normy Walter Bartoš. Očekává, že diskuse nad novelou bude bouřlivá.

Pokud by tato novela nebyla přijata, tak by reklama v České televizi skončila, upozornil rozhlas.

Novela umožní odvolání ředitelů

Ani projednávání školského zákona nebude jednoduché. Novela totiž mimo jiné usnadňuje případné odvolání ředitelů škol anebo má umožnit firmám zřídit si vlastní mateřské školky. Těžší by to měly mít podle ministra školství Josefa Dobeše i zahraniční základní školy. Nově by výsledky přijímacích zkoušek mohly střední školy zveřejňovat pouze na internetu.

„Chceme tomu dát legislativní pravidla, protože tady vznikaly některé školy velmi zvláštním způsobem a ministerstvo nemá nástroj, jak tyto školy kontrolovat, protože Česká školní inspekce nemá právo na tyto školy vstupovat a provádět kontrolu," řekl pro rádio ministr Dobeš.

Jenže opozice má k této normě výhrady. Například se k ní negativně vyjádřil sociální demokrat Roman Sklenák z výboru pro sociální politiku.

„Já osobně mám jen obavu o to, aby zaměstnavatelé nevytvářeli nějaký tlak na maminky, o které mají zájem si je udržet a nenutili je dávat děti do těchto předškolních zařízení v příliš raném věku. Uvažuje se o tom, že by tyhle školky byly už pro děti od 18 měsíců. Podle mého názoru je v zájmu dítěte, aby minimálně do tří let zůstalo s matkou," konstatoval Sklenák.

Kupodivu normu zkritizoval i školský expert z ODS Walter Bartoš. „Je to vládní návrh. Já jsem vládní poslanec, takže bych se na něj asi neměl dívat špatně. Nicméně určité výhrady k tomu zákonu mám. Ty se týkají především akreditace škol, které jedou podle jiného curricula, než je rámcový vzdělávací program. Takže to bude potřeba upravit," dodal Bartoš.

Čtěte také:

Možná jste nečetli:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…