Šmerda: Na postu ministra netrvám. Nechci, aby se kvůli mně rozpadla koalice

22.06.2011 11:27

Ministr dopravy Radek Šmerda hájí postup ředitele Českých drah i Petra Fejka. Domluvili se, že Fejk odejde z funkce ombudsmana ČD, kde pobíral stotisícový plat. Šmerdu v dubnu nominovaly Věci veřejné, teď je pro nejmenší vládní stranu nežádoucí a hrozí mu, že bude odvolán.

Šmerda: Na postu ministra netrvám. Nechci, aby se kvůli mně rozpadla koalice

Šmerda si nedovedl představit, jak by se příjem Petra Fejka dal obhájit před veřejností. Dodal, že tak vysoký plat nepocházel z hlavy Fejka a o jeho výši nevěděl ani tehdejší ministr dopravy Vít Bárty (VV), který Fejka doporučil. Prý se jednalo o to, aby měl ombudsman Českých drah stejné kompetence a plat jako náměstek generálního ředitele. Řekl v rozhovoru pro deník MF Dnes. 

Šmerda: Pro část VV jsem persona non grata

Ministr dopravy dále prohlásil, že věří generálnímu řediteli ČD Petru Žaludovi věří. S kauzou se prý vypořádal rychle, což údajně svědčí o snaze udržet strategii hospodárnosti v Českých drahách.

S bývalým ministrem dopravy Vítem Bártou se Šmerda už neradí. Bárta prý ani nijak nereagoval na to, že Fejk u Českých drah skončil. Šmerda v rozhovoru pro MF Dnes ale připustil, že pro část Věcí veřejných se stal nežádoucí osobou.

Buď budu ministrem s vlastním týmem, nebo tam být nemusí

„Buď budu ministrem, který má právo na své názory a na to, aby se obklopil svým nejbližším týmem, nebo tam být nemusím," řekl Šmerda v MfD. Nedávno totiž vyměnil náměstkyni Věcí veřejných za náměstka z ODS.

Šmerda ovšem nelpí na své funkci ministra a pokud by byl ve středu po schůzi vládních špiček odvolán, rád by přešel do některé polostátní nebo soukromé firmy. Nechtěl by, aby se kvůli němu rozpadla koalice, je proto připraven ustoupit. Přesto by Šmerda rád ve funkci setrval alespoň do října, aby mohl dokončit úkoly, které se zavázal splnit.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…