Bárta: Jsem nevinný. Fanoušek: Já taky, tak proč mi zvyšujete DPH?

24.06.2011 21:20

Nečekané reakce vyvolalo krátké prohlášení exministra dopravy Víta Bárta na jeho možné vydání k policejnímu stíhání. Většina z jeho fanoušků, kteří situaci okomentovali, se právě proti muži s iniciály VB postavila.

Bárta: Jsem nevinný. Fanoušek: Já taky, tak proč mi zvyšujete DPH?

Když v pátek kolem čtvrté odpolední Vít Bárta publikoval krátký komentář, zřejmě ani on sám nečekal, jaký bude mít vývoj. "Jsem nevinen a jsem přesvědčen, že k tomuto výsledku povede i vyšetřování celé kauzy. Doposud mám veškeré informace pouze z médií, a dokud se neseznámím s podstatou obvinění, jen těžko se k tomu mohu jakkoli vyjadřovat. Děkuji za případnou podporu," uvedl bývalý ministr dopravy a reformní vyjednavač Věcí veřejných na sociální síti Facebook.

Sprška ostrých reakcí na sebe nenechala dlouho čekat. Během prvních hodin dorazilo hned několik desítek komentářů. Většina z nich se staví tvrdě proti počínání jedné z nejvýraznějších tváří nejmenší koaliční strany vlády premiéra Nečase.

"No jo my jsme taky nevinní, a přesto nám zvyšujete DPH, prodlužujete odchod do důchodu. Nedá se nic dělat," napsal Libor Smilda. "Pokud jste nevinný, tak se nemáte čeho bát," uvedl Ondřej Svoboda. "Koho to ještě v této zemi zajímá? A za podporu se draze platí. Půl míče pro každého by to spravilo :-). Vy jste nechali tento národ na holičkách proti té zvůli, co se nám zde usadila, nesplnili jste své zásadní postoje," doplnil Jan Freml. "Pane Bárto, před x týdny jste v televizi říkal, že budete v médiích hájit svou osobu a vysvětlovat okolnosti uplácení/půjčky až do roztrhání těla. Žádnou kampaň na očištění vašeho jména jsem nezaregistroval," konstatoval Pavel Juřena.

"Půjdeš sedět ty podvodníku a úplatkáři. Kdybys byl nevinej, Policie by to odložila a státní zástupce by neschválil vydání k trestnímu stíhání. Myslel sis, že když máš miliony, můžeš vše a koupit si koho chceš, ale narazil si a to je dobře. Úplatkáři do politiky nepatří!!!" přidal svůj pohled na věc Milan Mráz.

Ačkoli chtěly ParlamentníListy.cz pročíst většinu příspěvků, nebylo to možné. Jak nám sdělil jeden z Bártových online přátel: "Něco se tam maže, hlavně kritika!" Slova pisatele potvrdil o několik minut později také účastník diskuse nad Bártovým příspěvkem. "Pokud neposlušný PR manager maže příspěvky Vítkových přátel, tak ať ho vymění, neboť mu jen dělá ostudu..." uvedl v diskusi Milan Rokytka.

Vodopád výtek následně pokračoval. "p. Bárto velice rád bych Vám věřil, bohužel nejsem vůl, takže nemohu," "Nevěřím Vám, stejně jako nevěřím nikomu z poslanců ať už zleva nebo zprava. Jste to všichni stejná banda podvodníků, zlodějů a lhářů! Měli byste jít sedět všichni!" "Nejčastější věta odsouzených ve vězení:Jsem nevinen, nemám tu být!"

K PŘÍPADU:

Na stranu exministra se v tomto případě postavila asi třetina všech pisatelů. Většina z nich se shodla, že případ může být vykonstruován a pokud by měl být vydán Bárta, pak i exministr Drobil. "I když u nás je možné naprosto všechno, spravedlnost, nespravedlnost, tak to mi připomíná tu o Jiřím Kajínkovi," napsala závěrem Bártova podporovatelka Tereza Zíková. Samotný Bárta se již k debatě nepřipojil.

Začaly se dít věci

Celý případ se rozhýbal v momentě, kdy protikorupční policie doručila podle státního zastupitelství do sněmovny žádost o vydání poslance Věcí veřejných Víta Bárty, kterého podezírá z uplácení. Policie žádá i o vydání poslance Jaroslava Škárky a to zřejmě v souvislosti s tím, že si úplatek od Bárty nechal.

Protože o Bártovi budou rozhodovat poslanci při veřejném hlasování, exministru dopravy hrozí, že k vydání opravdu dojde. Poslanecký klub TOP 09 bude pro jeho vydání hlasovat určitě a opozice se ho s největší pravděpodobností nezastane. "Poslanecký klub bude hlasovat pro jeho vydání. Musí mít jako kdokoli jiný nárok na demokratický proces. Kdyby ho sněmovna nevydala, už by se v budoucnu nikdy nemohl z tohoto podezření očistit," řekl pro ParlamentníListy.cz předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Protikorupční policie se Bártu rozhodla stíhat proto, že některým poslancům své strany předával obálky s penězi, a tím se podle kriminalistů dopustil korupce. Policie je přesvědčena, že nešlo o půjčky, jak Bárta tvrdil, ale o úplatky za loajalitu.

"Se žádostí se nejprve musí seznámit členové mandátového a imunitního výboru Jana Drastichová a Karolína Peake a jejich zprávou se pak budeme zabývat na poslaneckém klubu Věcí veřejných," zareagovala pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová. "Až kolegyně seznámí klub s informacemi ze spisu, tak k tomu teprve můžeme zaujmout stanovisko," uvedla pro ParlamentníListy.cz k Bártovu vydání místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Mandátový a imunitní výbor, který se sejde v úterý, po seznámení se žádostí o vydání dává obvykle sněmovně své vyjádření. Šéfem výboru je sociální demokrat Jeroným Tejc. Věci veřejné zde zastupují Karolína Peake a Jana Drastichová. Mezi členy výboru nechybí Bohuslav Sobotka, Marek Benda, Jan Vidím, Stanislav Křeček či Jiří Dolejš.


Kdy a kom se v posledních 21 letech v souvislosti s imunitou jednalo?

I. volební období (1993 - 1996)
3. schůze - dne 28. 1. 1993
Nesouhlas sněmovny se zbavením imunity posl. Čestmíra Hofhanzla
24. schůze - 3. 11. 1994
Nesouhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Bohuslava Kuby a Miloše Skočovského
33. schůze - 25. 7. 1995
Souhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Jana Vika

II. volební období (1996 - 1998)
9. schůze - 26. - 27. 2. 1997
Nesouhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Pavla Maixnera
Souhlas sněmovny s trestním stíháním poslanců Josefa Krejsy, Jana Vika, Rudolfa Šmucra, Miroslava Sládka

25. schůze - 19.5. - 20.5. 1998
Nesouhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Jana Stráského
Souhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Jiřího Payna
Nesouhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Ivana Kočárníka

III. volební období (1998 - 2002)
Nesouhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Ivana Langera

IV. volební období (2002 - 2006)
51. schůze - 20.12. 2005
Souhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Vladimíra Doležala

V. volební období (2006 - 2010)
21. schůze - dne 26. září 2007
Souhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Josefa Vondrušky
Souhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Ondřeje Plašila
64. schůze - dne 6. listopadu 2009
Souhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Petra Wolfa

VI. volební období (2010 - )
13. schůze - dne 25.března 2011
Nesouhlas sněmovny s trestním stíháním posl. Stanislava Humla

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…