Na vlnách rozhlasu našly Věci veřejné zastání

25.06.2011 8:58

V komentáři Českého rozhlasu 6 obhajuje Petr Holub postupy Věcí veřejných. Tvrdí, že je možné hodnotit současné vnitrokoaliční tažení VV jako významný politický souboj, který může výrazně změnit poměry v České republice.

Na vlnách rozhlasu našly Věci veřejné zastání

Mezi věcmi, které ve svém komentáři Petr Holub v souvislosti se stranou Radka Johna zdůrazňuje, jsou některé z jejich požadavků. Právě ty zřejmě VV přednesou na nedělní K9. Nechybí mezi nimi požadavek, že se nesmí snížit daňová kvóta a že se proto musí vrátit podniková daň na dvacet procent. Musí se zdanit hazard a na druhé straně je nezbytné valorizovat důchody, aby se tím vyrovnal dopad vyšších daní z přidané hodnoty.

Měly by se zrušit akcie na doručitele a každá firma usilující o veřejné zakázky musí prokázat své majitele, kterým patří aspoň deset procent akcií. Zdravotnický nadstandard má spolu s ministerstvem zdravotnictví definovat Česká lékařská komora, pod dohledem celé vlády proběhne justiční reforma. 

Holub na roveň těchto známých požadavků nabízí pohled z hlediska premiéra Nečase a šéfa státní kasy Kalouska. "Kabinet pod vedením Petra Nečase a Miroslava Kalouska se totiž vydal velmi radikální cestou, která by se v klidu dala nazvat konzervativní revolucí. Jednotlivými kroky a využíváním všech dostupných možností se centralizuje a posiluje státní moc. O tom svědčí administrativní reformy, které upevňují pozice ministrů financí, zdravotnictví, sociálních věcí i spravedlnosti, i když ani ostatní nezůstávají pozadu už z principu."

Podobné sklony k autoritářství však podle slov Petra Holuba nakonec nevedou k vyšší efektivitě zdejší ekonomiky jako například v zemích jihovýchodní Asie, ale spíše omezují perspektivy do budoucna.

Korekce a reformy

"Samozřejmě tu existuje ještě jedna podmínka, bez níž není možné brát celou koaliční diskusi vážně," tvrdí komentátor. "Člověk musí věřit, že je koalice vůbec schopná přežít. Strany nemají jinou rozumnou šanci, než přes všechny vzájemné antipatie zůstat v jedné vládě, to ale k udržení vlády nemusí stačit."

O požadavcích Věcí veřejných se má rozhodnout v neděli na dalším jednání K9. Velmi pravděpodobně se ale jednání protáhnou. Zdali dojde i k medializovaným personálním změnám, není známo.

"Nakonec však právě na jejich osudu záleží osud celé vlády. Buď se udrží tvrdá vládní linie směrem k posilování státu a podnikatelských lobby - třeba i za tu cenu, že zůstane menšinová vláda ODS a TOP 09. Anebo program projede korekcí a Česká republika se dočká reforem, které budou mít šanci přežít nadcházející ekonomické potíže případně příští volby," dodává Holub závěrem svého příspěvku.   

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…