Korespondent Le Mondu: Klaus je tragický. Umrtvuje debaty, jen káže

10.07.2011 10:41

ROZHOVOR Prezident Václav Klaus české společnosti jenom škodí a pro politiku je "katastrofou". Není ale jediný. Polistopadový vývoj české politické scény je podle francouzského novináře Fabrice Martina Plichty, který v Česku dlouhodobě žije, mizerný. Nejzávažnějším problémem jsou prý korupční kauzy. Ani Vít Bárta za tu svou prý do vězení nepůjde. Dostane zřejmě jen podmínku.

Korespondent Le Mondu: Klaus je tragický. Umrtvuje debaty, jen káže



Jak hodnotíte uzavření dodatku ke koaliční smlouvě? Překvapilo vás vyústění vládní krize?

Překvapení to není. I přes všechna ta dramata za šest měsíců jsme věděli, že veverky nechtějí z vlády. Důvodů je více, hlavně finančního rázu. VV nevědí, co chtějí, nemají žádný program. Bylo to jen šest měsíců divadla, poškodilo všechny strany i vládu, která už má skoro nulovou důvěru - 16 procent, co to je? Vládní politika působí jako zastírací manévr toho, co se skutečně děje, těch hlavních reforem.

Jak vidíte budoucnost Věcí veřejných - za rok, tři, pět let?

Zmizí. V příštích volbách se nedostanou do parlamentu, to je jasné. Divím se, že se za dvacet let čeští voliči nenaučili rozpoznávat, kdo je solidní, kdo má program a nějakou orientaci, a kdo je jenom marketingovým produktem. Někteří, i když měli před volbami velkou podporu, třeba Důchodci za životní jistoty, se do parlamentu vůbec nedostali. Je zajímavé, že TOPka i Véčka se tam dostala. Véčka se v budoucnu udrží místně, v několika městech, pokud budou mít dobré výsledky, ale celostátně ne.

Bude podle vás Vít Bárta zbaven poslanecké imunity? Pokud ano, je šance, že bude odsouzen?

Měl by být zbaven imunity, aby se uhájila cesta spravedlnosti. To je jediný způsob, jak mít jistotu, že rozhoduje spravedlnost. Policie musí dělat svoji práci - pokud má vážné podezření, že jde o korupci. V Česku ale za korupci končí ve vězení tak málo lidí, že nepředpokládám, že by tak skončil Vít Bárta. Musí se bojovat s každým typem korupce, ale korupce ve VV nepoškodila český stát ani české občany. Byl narušen morální systém, to je zavrženíhodné. Ale na rozdíl od ostatní korupce Vít Bárta nepoškodil stát, nebylo to na úkor státního rozpočtu, který se už více než deset let rozkrádá.

  • Více o Vítu Bártovi najdete ZDE


Jak podle vás tedy jeho případ skončí?

Kdyby jako ministr dopravy organizoval korupci a profitoval z toho, policie by ho měla poslat do vězení. V tomto případě se mi jako ideální sankce jeví podmínka. Ale i tak bude odepsán jako politik i jako podnikatel.

Existuje či existovala ve Francii politická strana s podobnými praktikami jako české VV?

Ne, strany vznikají, aby hájily určité skupiny lidí, proto jsou pravicové a levicové strany, v Česku jde o boj podnikatelských, mafiánských a mocenských skupin. Moc se tu nediskutuje. Projekt Víta Bárty je v této souvislosti jasný.

Jak hodnotíte zásahy prezidenta Václava Klause do české politiky?

Václav Klaus je tragédie pro tuto společnost, umrtvuje debaty, jen káže. Do všeho se plete, odmítá inspiraci, jeho postoj vůči Evropské unii je pro tuto zemi katastrofa. Klaus je pravicový bolševik jako hrom. Nechápu, že to Češi za těch více než dvacet let ještě neprokoukli. A vetování zákonů? To je pro něho folklór. Když to udělal prezident Havel, tak to byla vzácnost.

  • Více o Václavu Klausovi najdete ZDE 


Jak vidíte jeho budoucnost po odchodu z Hradu?

Rozhodně nezmizí, Česku bude škodit dál. Jeho budoucnost vidím v nějakém think thanku, politiku bude ovlivňovat dál.

Co soudíte o korupčních kauzách zmítajícími tuzemskou politikou? Dá se podobný "trend" vysledovat i ve Francii?

Korupce existuje všude, samozřejmě i na radnicích a v regionální politice ve Francii. V Česku se ale ve velkém tunelují státní fondy, v  tomto ohledu je na úrovni Bulharska a Rumunska. Česká republika má korupci jako systémový problém, na Západě jde většinou pouze o jednotlivé případy.

Jak z toho tedy ven?

Je nutné udělat silnější postihy, kdyby se jich Češi báli, korupce by bylo méně. Ve Francii je v tomto ohledu mnohem tvrdší systém sankcí. Korupce se stejně nevymýtí úplně, ale bude jí méně.

Vydrží podle vás současná vláda až do konce volebního období?

Nevím, jak by mohla padnout. Jedině nějakou velkou aférou, která by vládu rozhodila. Všichni na sebe ví už tolik, že zřejmě přežije. Ale jde podle mě o nejhorší vládu od devadesátých let. Korupční prostředí ale odstartovala opoziční smlouva, to byl zlomový bod. Polistopadovým vývojem jsem velmi zklamán.


Jaká je podle vás v současnosti role pana Paroubka?

Sociální demokracii poškodil tolik, že v tomto ohledu už žádná. Sociální demokracie by mohla vyhrát loňské volby, kdyby v jejím čele nestál on. Toho jsou si členové ČSSD vědomi.

Vidíte reálně jeho šance na post budoucího prezidenta?

Ne. Možná to zkusí, ale mnoho šancí nemá.

Kdo by podle vás šance měl?

Nejideálněji se mi jeví Pavel Rychetský. Byl by seriózní, dnes má nejvyšší popularitu jeho instituce i on. Je to slušný, normální člověk s rozhledem. Rozumí problémům lidí.


Dále čtěte:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…