I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální

20.07.2011 4:46

Pravicový myslitel a nakladatel Alexander Tomský kritizuje vládu za zvyšování DPH. Oceňuje sice, že knihy a tisk budou v nižší sazbě, ale zvýšení daní považuje za nepravicové a zvýšení DPH za asociální. Stát by měl podle něho řešit rozpočtové problémy většími škrty, ne braním peněz lidem, které stejně stát rozfofruje.

I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální


„Slyšel jsem z neoficiálních zdrojů, že sníženou DPH na knihy a tiskoviny prosadil ministr kultury Besser. Ten tlak byl velký a on přece jen patří k těm starostům. Kalouska prý zlomil argument, že klesá počet titulů a zvýšení DPH to ještě snížilo a trh s knihami by to zlomilo. Někdo mu vyčetl, že dopadne jako s naftou, kdy zvýšili daně, ale nakonec vybrali méně. To Kalouskovo mechanické účtaření, že o kolik zvýším daň o tolik se mi zvýší vybraná částka, je pro kočku. Tak to nefunguje," řekl ParlamentnímListům.cz Tomský.

Čtěte také:
Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů
Obrat! Bárta je pro zvýšení DPH. Chce ale "překopat" škrty a daně
Gazdík: Nevěřte novinám. Bárta chce škrtat stejně jako Kalousek

Mají se raději rušit nesmyslné úřady

Podle Tomského by zůstal jen bulvár. A jelikož různé zboží má na trhu různou elasticitu, tak je podle něj vhodné, aby existovaly různé sazby DPH dle elasticity. Ekonom Pavel Kohout také uváděl, že jednotná sazba DPH nemá v ekonomické teorii opodstatnění. „Snížená sazba na knihy je pozitivní zpráva, ale celkově je to zvyšování daní negativní. Místo toho, aby se seškrtaly státní výdaje a nafouklá státní administrativa, tak se to řeší tou nejprimitivnější cestou, zvyšováním daní. DPH se navíc vybírá jednoduše," zlobí se Tomský.

K tématu:
Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory

Rušení a slučování ministerstev a úřadů, snižování počtu úředníků, to nikdo pořádně podle Tomského nedělá. „Máme 500 ředitelů odborů na ministerstvech s průměrným platem 65 tisíc plus prémie na konci roku. Za první republiky bylo celkem 22 sekčních šéfů na ministerstvech. Kromě redukce se musí osekat i sociální dávky u těch, kteří je zneužívají. Máme také třikrát více hasičů a policistů než jinde v Evropě. Městská policie dává pokuty, místo aby hledala zloděje. Bylo by třeba redukovat stavy státní správy, ti lidé by si našli práce v soukromé sféře, pro kterou by díky nižším nákladu státu zůstalo více prostředků," říká Tomský.

SLEDUJEME téma: vládní reformy
SLEDUJEME téma: DPH

Stát dusí zlatonosnou husu

Neustále změny v návrzích DPH jsou podle Tomského zapříčiněné tím, že pro pravici je nepříjemné zvyšovat daně, ač slibovala je nezvyšovat a zvýšení daní vždy někoho poškodí a to vyvolává odpor a protitlak. Tomský upozorňuje, že společnost, soukromý sektor, živí stát.

K tématu:
Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

Stát, aby měl finance, nesmí soukromý sektor, husu, která mu snáší zlaté vejce přidusit, protože jinak mu bude snášet méně a méně a rostoucí daně nepřinesou státu více peněz. „Jediné, co vláda umí, je zvyšovat daně přetížené ekonomice a dusit tu zlatonosnou husu. Tak dlouho budou zvyšovat daně, až ta husa chcípne," říká Tomský.

Asociální DPH na potraviny

Daň z přidané hodnoty je podle něho navíc daní asociální. „DPH je daň asociální. Poškozuje zhruba 20 procent obyvatel, kteří vydělávají do deseti tisíc korun. Tam se jedná o tragedii. Tam jde třeba o rodiny, které žijí z jednoho platu, neboť manželka je na mateřské, a mají dvě až tři děti a ti s tím sotva vyjdou a je to špatné. Znám případy ze svého okolí. S tím budou ještě velké problémy. Aspoň základní potraviny z toho mohli vyjmout," míní Tomský.

K tématu také:
Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek

Ten upozorňuje, že je potravinová krize, byla špatná úroda, ubývá orné půdy a ceny potravin rostou. „Potraviny zdražily za poslední rok asi o 17 procent a teď do toho přijde ta DPH. Tohle je ale už zničující," varuje Tomský.

Psali jsme:
Potraviny zdraží o čtvrtinu. Lidé se vrátí na zahrádky, nebojí se geolog

Důchodový lobbismus pro fondy

„Důchodová reforma je také velmi špatná a nesmyslná. Já jsem prostudoval závěry Bezděkovy komise a tam snad opravdu měli vliv nějací lobbisté. Kalousek potřeboval dělat jakoby reformu pro ty finanční fondy a aby mohl zvýšit DPH. Jemu jde o snížení státního dluhu a schodků. Jde ale tou nejprimitivnější a nejhorší cestou, tím, že lidem bere peníze. A ty peníze stát stejně rozfofruje a rozkrade. A pokud nějaký fond krachne, stát to bude muset stejně garantovat a placení se nevyhne. Super byznys pro fondy. Oligopol fondů, které budou mít zaručeny příjem," kritizuje ministra financí Tomský.

Armáda blbých nezaměstnaných absolventů

Tomský říká, že by se dalo ušetřit i ve školství. Existuje podle něho nadbytek vysokých škol s nadbytkem studentů a vyučujících a jejich kvalita je velmi pochybná. „Nikoho nevyhazují. Padesát procent maturantů je pak studenty vysokých škol a maturitu si dnes udělá skoro každý a na gymnázium, dříve elitní školu, se dnes také dostane každý. Vypovídací hodnota maturity a titulů podle toho taky vypadá. Ty studenti se nic neučí. Ty blbý holky se nic neučí. Napíšou maturitní esej, tu pak rozšíří na bakalářku a tu pak zase na magisterskou. Znám konkrétní příklady. Opíší něco ze skript a je hotovo. A tyhleti blbí studenti jsou pak frustrovaní, že mají sice titul, ale nemůžou sehnat práci, protože jsou pitomí, nic neumí. A tím, že mají vysokou školu, jsou pak namyšlení a rukama se jim makat nechce. Přitom zase řemeslníci chybí a jsou potřeba," hodnotí problém českého školství Tomský.

Je málo pracovních sil, které by vydělaly na přibývající důchodce, a to se řeší imigrací ze severní Afriky. „Ale 85 procent imigrantů jsou v podstatě negramotní. Takže to řešení také není, protože pak stejně berou dávky a systém spíš vysávají," myslí si Tomský.

„Kalousek ví, že půjde za čtyři roky do Bruselu, protože tady skončil. Tam ho pochválí, že zvyšuje daně a dává garance Irsku a Portugalsku z našich peněz, zatímco předstírá, že šetří. Daňová kvóta u nás je asi 40 procent, evropský průměr je 43 procent, čili u nás je o chlup nižší. Jak ale chceme ekonomicky dohnat Evropu, když stát dusí daněmi ekonomiku? Životní úroveň je u nás ale zhruba dvakrát horší," uzavřel chmurně rozhovor pro ParlamentníListy.cz Tomský.

Psali jsme:
Jó, za Paroubka, to se žilo! Budeme jednou vzpomínat
Plačící seniorka: Řekněte v Praze, že ještě nechceme umřít
Místopředseda véček: Nečasi, odvolej Kalouska. Zanedbal finance
Kalouskova 19procentní sazba DPH je příliš, soudí Češi i exministr
Radí vládě. Přesto k prezentaci reforem říká: Jsou to diletanti
Jezevec z Vysočiny Zeman: Kalousek je chemik. Ne nekompetentní

Foto:konzervativizmus.sk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…