Klaus protestuje: Na to, abych udělil milost, nemusím číst spis

19.07.2011 21:26

Prezident Václav Klaus se ohradil proti článku v úterním Právu, kde ho novináři obvinili, že ani nečetl spis brněnské lékařky Aleny Kubáčkové, které v červenci udělil milost. Lékařka byla odsouzená k sedmi letům vězení za podvod s falešnými neschopenkami.

Klaus protestuje: Na to, abych udělil milost, nemusím číst spis


Zástupci Krajského soudu v Brně i Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo Právu, že prezidentská kancelář si nevyžádala spis Kubáčové. Mluvčí Hradu Radim Ochvat uvedl, že prezident měl k dispozici rozsudky Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci.

Klaus: Nepotřebuju spis ani rozsudek

„Trvám na tom, že prezident je schopen si učinit obrázek o rozsahu trestné činnosti spáchané žadatelem o milost na základě detailního prostudování více než (v tomto konkrétním případě) 200stránkového rozsudku Krajského soudu v Brně a zhruba 100stránkového rozsudku odvolacího soudu v Olomouci a že k tomu celek ‚spisu‘ nepotřebuje," napsal Klaus v článku, který vyjde ve středečním Právu.

Klaus tvrdí, že Kubáčové udělil milost kvůli vysokému věku, špatnému psychickému stavu a přihlédl i k tomu, že doposud vedla spořádaný život. Rozhodně to prý nebylo kvůli bývalému členství v ODS.

Ani jsem nevěděl, že byla členkou ODS

Nejvíce se Klause dotklo nařčení, že lékařce udělil milost, neboť byla členkou ODS. „V této dávce milostí jsme prověřovali 600 žádostí (udělil jsem 8 milostí!) a o žádném ze žadatelů (a tedy ani o dr. Kubáčové) jsme nevěděli, zda, případně v jaké politické straně někdy byli," rozčiluje se prezident.

Proti udělení milosti protestoval předseda Strany zelených Ondřej Liška. Prezidenta se však zastal ústavní právník Václav Pavlíček. „Milost je něco, co se vymyká pojetí viny a trestu. Spis si (prezident) vyžádat může, když to uzná za vhodné, ale určitě by milost neměl zdůvodňovat tím, že soud rozhodl špatně," řekl Pavlíček.

Čtěte více:
Liška se zlobí na Klause. Omilostnil Kubáčovou kvůli stranickým vazbám 
Liška (SZ): Klausova milost pro podvodnici z ODS je skandální  
Klaus udělil milost lékařce, která falšovala neschopenky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…