Stráský by si s kůrovcem na Šumavě poradil. Stačil by mu rok

25.07.2011 15:44

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský se od svého nástupu do funkce v únoru letošního roku stal nepřítelem pro ty, kdo by rádi ponechali v této oblasti přírodu samu sobě. Naopak poslední předseda federální vlády je přesvědčen, že je nutné bojovat s kůrovcem a šumavské lesy před ním chránit.

Stráský by si s kůrovcem na Šumavě poradil. Stačil by mu rok

Šéf Národního parku Šumava Jan Stráský je přesvědčen, že o Šumavu je nutné se podělit. Tedy turisté a obyvatelé na jedné straně s těmi, kteří mají představu, že příroda se má ponechat na určitém území sama sobě. „Oni i já jistě chceme tu přrodu zachránit," říká Stráský v rozhovoru pro časopis Týden.

Jedním dechem ale dodává, že výsledkem snahy ponechat přírodu samu sobě je dva a půl tisíce hektarů zčásti suchých a zčásti vykácených lesů na Šumavě ročně. „Ukažte mi někde na světě takovouhle kůrovcovou kalamitu. My máme techniku, že - kdybychom chtěli a domluvili se na tom - dokázali bychom to vyřešit za rok," tvrdí šéf parku.

Zákon umožňuje les při zahájení prací uzavřít

Na počínání aktivistů, kteří brání kácení stromů, je Stráský připraven adekvátně zareagovat. „Jakmile se začne pracovat v lese, máme podle zákona právo to území uzavřít. A kdybychom to nepokáceli, vzniknou škody, jejichž náhradu budou naši sousedé, třeba město Kašperské Hory, uplatňovat. To jsou nástroje, se kterými chceme pracovat," varuje ředitel NP Šumava.

Ten považuje za dobrý návrh zákona, který připravil Plzeňský kraj a v němž se objevují čtyři zóny. Nevadí mu ani, že těžbu dřeva v národním parku bude mít na starost jediná společnost, kterou budou kontrolovat regionální politici. „Hospodaření v lese nemůžeme uhlídat úplně ani teď, dřevo se ztrácí i z parku. Z té třetiny, kterou tam musíte nechat, vám stejně polovinu ukradnou," podotýká Stráský.

Ekonomické zájmy na Šumavě nemá Stráský ani Klaus

Připomíná, že po celých dvacet let, co na Šumavě žije, tam nemá žádný ekonomický zájem ani majetek. „Žiju na chatě, kterou jsem koupil v roce 1987 jako předseda TJ Banka Praha pro tuhle organizaci, nejsem tedy jejím vlastníkem," vysvětluje Stráský a zdůrazňuje, že žádné ekonomické zájmy na Šumavě nemá ani prezident Václav Klaus, který ho přesvědčil, aby se funkce v čele NP Šumava ujal.

K věci:

Šumavě hrozí katastrofa tisíciletí, děsí se Stráský 

Aktivisté se bouří. Stráský prý likviduje Šumavu 

Odvolejte Stráského z vedení NP Šumava, žádají Chalupu vědci 

Fotokoláž: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …