Odvolejte Stráského z vedení NP Šumava, žádají Chalupu vědci

09.06.2011 12:52

Stínová vědecká rada Národního parku Šumava se obrátila na ministra životního prostředí Tomáše Chalupu s výzvou, aby odvolal ředitele parku Jana Stráského, informuje Deník.cz. Podle vědců totiž porušil zákon, když v boji proti kůrovci použil pesticidy bez udělení výjimky.

Odvolejte Stráského z vedení NP Šumava, žádají Chalupu vědci

Jan Stráský by měl skončit ve funkci ředitele Národního parku Šumava. K jeho odvolání vyzvala v otevřeném dopise ministra životního prostředí Tomáše Chalupu stínová vědecká rada Národního parku Šumava. Vědci svoji výzvu odůvodňují tím, že Stráský porušil zákon, když v boji proti kůrovci použil pesticidy bez udělení výjimky ze zákona.

„Dvěma nejvíce alarmujícími případy nedodržování zákona a naprosté neprofesionality a nekompetentnosti současného vedení národního parku je nepovolené a navíc neodborné rozmístění otrávených lapáků a trojnožek v chráněném území a také absence plánu péče, kterým je správa parku povinna se řídit," uvedl pro Deník.cz předseda stínové rady a bývalý šéf vědecké sekce rady parku Jakub Hruška.

Stínová rada vznikla po rozpuštění vědecké sekce

Česká inspekce životního prostředí už potvrdila, že nedávné rozmístění otrávených lapáků a trojnožek v parku bylo nelegální, protože Stráský neměl k dispozici potřebné souhlasy a výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Ministr Chalupa k tomu již dříve uvedl, že Stráského nechce omlouvat, ale situace je složitá.

Ředitel NP Šumava řekl, že inspekce získala celou řadu podnětů proti činnosti správy parku. V žádném případě podle dílčích informací neshledala pochybení kromě rozmístění obranných prostředků, na nichž je použita chemie. Stínová vědecká rada Národního parku Šumava má 20 členů a vznikla letos v březnu, kdy Stráský vědeckou sekci rady zrušil.

K věci:

Stráský slavil s Králem Šumavy. Nechyběl ani ministr Chalupa

Stráský: Na jedné straně Šumavy jezdí lyžaři, na druhé řádí kůrovec

O Šumavě by měl rozhodovat expert. Stráský je neznalý turista 

Foto - koláž: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…