Na důchody by mohly jít dividendy státních firem. Až 15 miliard

29.07.2011 9:56

Pro výplaty důchodů by stát mohl využívat dividendy od ČEZ a dalších státních firem. Důchodový účet byl na konci prvního pololetí v deficitu 23,1 miliardy korun a na konci roku hrozí, že může být až dvojnásobný. A tak ministr financí Miroslav Kalousek předložil do sněmovny zákon, který by využití dividend pro výplatu penzí umožnil.

Na důchody by mohly jít dividendy státních firem. Až 15 miliard

Vláda chce urychlit přijetí zákona, který jí umožní využívat dividendy ze státních firem na výplatu důchodů, informují Lidové noviny. I proto už ministr financí Miroslav Kalousek podal do sněmovny návrh zákona. „Z časově naléhavých důvodů jsem předložil poslaneckou iniciativu, protože to jde rychleji, než kdybych to předkládal jako vládní návrh," vysvětlil Kalousek svůj postup.

Důvodem spěchu je skutečnost, že od schválení této novely zákona se odvíjí i schvalování zákona o státním rozpočtu na příští rok. Ten již Kalousek sestavil s očekáváním, že část důchodů bude financována z dividend. „Od příštího roku bychom chtěli využít 15 miliard korun z dividend k posílení penzijního účtu," uvedl pro Lidové noviny ministr financí.

Z privatizačního účtu by peníze na důchody mohly jít už letos

Sněmovna by se měla dostat k projednávání novely zákona už v srpnu. Teoreticky je možné, že dividendy ze státních podniků a také další prostředky z privatizačního účtu, na kterém bude počátkem srpna 25 miliard korun, by mohly být využitelné pro financování důchodů již letos. Autoři novely totiž požadují, aby nabyla účinnosti již dnem vyhlášení.

Až dosud se peníze z dividend od ČEZ a dalších státních firem posílaly především na různé státní fondy. To se má změnit. Výdaje na důchody totiž stále více převyšují příjmy, které stát získá z důchodového pojištění. Důchodový účet byl na konci prvního pololetí v deficitu 23,1 miliardy korun, podle odhadů ministerstva financí se má na konci roku vyšplhatv až na 45,5 miliardy.

Fondům se předložená novela zákona nelíbí

Přestože je využití peněz z privatizačního účtu na důchody jednoznačně správným krokem, po kterém volali ekonomové už dlouho, zástupcům fondů, které tím přijdou o část peněz, se příliš nelíbí. „Dividendy z ČEZ se v posledních letech hodně využívaly na doplnění chybějících peněz ze státních dotací," upozornil šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Gustav Slamečka.

K věci:

Sobotka představil koncepci důchodů. Vyšší daně a dividendy ČEZ 

Šéf lidovců Bělobrádek: Penzijní reforma je loupež století 

Důchodová reforma prošla ve sněmovně prvním čtením

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…