Chalupa nechápe Duhu. Dostává z veřejných peněz a protestuje

30.07.2011 21:05

Boj o Šumavu pokračuje, a to i přes četné protesty ochránců životního prostředí. Jako další v řadě se proti nim postavil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Svůj postoj uveřejnil na svém profilu na ParlamentníchListech.cz.

Chalupa nechápe Duhu. Dostává z veřejných peněz a protestuje

"Šumavu nelze ponechat na pospas kůrovci, jak to činili mí zelení předchůdci. Důsledkem je pouze zničení rozsáhlých ploch šumavských lesů, tedy poškození nejen soukromého, obecního a státního majetku, ale hlavně přírody jako takové," uvedl Chalupa na ParlamentníchListech.cz (více ZDE). Jak dále tvrdí, s kůrovcem musíme rozumně bojovat, ne ho chránit. "Naopak - chránit máme šumavskou přírodu, a to před každým a vším, co ji ničí. Plně chápu a rozumím rozhořčení místních lidí i jejich volených zástupců. Děkuji všem, kteří se slušným a korektním způsobem podílejí na řešení."

Chalupa ve svém komentáři zároveň odmítl postupy Hnutí Duha. Jeho kroky jsou podle ministra těžko pochopitelné, a jak dodává, paradoxně jsou spolufinancované z peněz daňových poplatníků. "Tvrzení, že s protesty, které zorganizovalo a se kterými se mnoho dní chlubilo, nemá najednou nic společného, je absurdní a žádný soudný člověk mu nemůže věřit," doplnil ministr Tomáš Chalupa. 

ParlamentníListy.cz se v uplynulých dnech do ostře sledovaného mýcení kůrovce na Šumavě vydaly. To, co píše ministr Chalupa, sdílí i místní obyvatelé. Nápisy Hnutí Duha, táhněte ze Šumavy! anebo Začněte chránit taky lidi, nejen brouka! byly téměř na každém kroku.

Jádro celého konfliktu je zřejmě v tom, že podle ekologů nemá vedení národního parku vyřízené výjimky na kácení v druhé zóně parku a zasahuje se v biotopu chráněných druhů. Správa parku zase argumentuje tím, že kácet se musí již nyní, protože by se ze stromů napadených kůrovcem mohl brouk rozšířit do okolí.

Obě strany na sebe podaly trestní oznámení. Ke kácení se přistoupilo na základě předběžného opatření klatovského soudu, a proto lesníky proti ekologům brání policie. Do sporu už se vložila i Evropská komise a žádá Česko o vysvětlení.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …