Chalupa se přidal na stranu Stráského: Kůrovce je prý nutné z Šumavy vymýtit

30.07.2011 7:18

Český rozhlas zajímalo, jaký postoj zaujímá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa k blokádě ekologických aktivistů u šumavské Modravy. Chalupa totiž slíbil, že přeruší dovolenou a na Modravu zavítá. Zatím ale přes rozhlas vzkázal, že stojí za aktivitami ředitele Šumavského národního parku Jana Stráského. I podle něj se však musí s kůrovcem bojovat.

Chalupa se přidal na stranu Stráského: Kůrovce je prý nutné z Šumavy vymýtit

Ministr životního prostředí se postavil proti blokádě ekologických aktivistů u šumavské Modravy. I podle něj se musí s kůrovcem bojovat aktivně.

Chalupa ovšem tento svůj postoj nesdělil osobně, tlumočil jej přes svou mluvčí Michaelu Jendekovou. Momentálně je totiž na dovolené.

Ve vyjádření ministr Chalupa ale zkritizoval Hnutí DUHA, které podle něj nerespektuje rozhodnutí soudu, který ekologické organizaci přikázal, aby další akce na Šumavě neorganizovala. Hnutí ovšem tvrdí, že vzalo předběžné soudní opatření na vědomí a na blokádě se už organizačně nijak nepodílí.

„Co se má chránit, je šumavská příroda, a to před každou osobou i před každou věcí, potažmo broukem, který ji ničí. Ministr dál vyjádřil svoje pochopení nad rozhořčením místních lidí i jejich volených zástupců," tlumočila Jendeková stanovisko ministra.

Více zde:

Rozhlas připomíná, že proti aktivistům, kteří v lokalitě Ptačí potok nedaleko Modravy patnáctý den blokují těžbu kůrovcového dřeva, dnes protestovalo zhruba 200 obyvatel Šumavy. „Prošli místa těžby, kde poděkovali policii a dřevorubcům. Žádné účastníky blokády ale nepotkali," sdělilo rádio.

Předseda Svazu obcí Národního parku Šumava Jiří Hůlka Radiožurnálu řekl, že tento pochod a postoj místních obyvatel podporují všechny obce svazu. „Obyvatelům Šumavy už došla trpělivost. Oslovíme všechny osobnosti politického života a evropské struktury, aby se zasadily o ukončení nebezpečného polovědeckého experimentu, kterým je devastována přírodní a kulturní šumavská krajina," zmínil Hůlka.

Dvaadvacet šumavských obcí navíc odeslalo dopis politikům a úřadům s výzvou, aby zajistili ukončení "nebezpečného přírodovědného experimentu". Ponecháním přírody svému osudu způsobuje podle nich množení kůrovce, a proto by měli lidé lesům více pomáhat. Pokud to neumožní, požadují, aby byl Národní park Šumava zrušen.

SLEDUJEME téma boj o Šumavu

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …