Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí

31.07.2011 9:51

REPORTÁŽ Pošťuchování přešlo v otevřenou válku. Tak se nyní vyjadřují někteří ekologové blokující kácení na Šumavě. Teď testují novou strategii. Místo přivazování ke stromům narušují dřevorubecké práce pod dohledem policie partyzánskými akcemi. Jde o honičku s policisty zakázaným prostorem, kde padají kácené stromy. Nebezpečí úrazů se stupňuje. Dva policisté a jedna ekoložka, viděno na vlastní oči, unikli zranění jen o fous.

Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí

„Hnutí Duha, táhněte ze Šumavy!" anebo „Začněte chránit taky lidi, nejen brouka!"

Podobná hesla dnes visí snad na všech domech v malé šumavské obci Modrava. Právě ta je kvůli trvalému bydlišti a v katastru postavené vile jednoho z nejbohatších Čechů Zdeňka Bakaly prý rájem na zemi. Zdejších zhruba sedmdesát stálých obyvatel požívá kvůli miliardářovu bezednému měšci značných výhod. Teď ale idylka na chvíli skončila. Okolo Modravy se množí ekologičtí aktivisté a bojují za svou pravdu.


Hra kočky s myší

V asi největším domě uprostřed Modravy je novinářské centrum. U zdi obrovského sálu stojí jeden stůl a u něj dva lidé. „Zrána se tady konal pochod místních, co protestují proti chování ekologických aktivistů. Skupiny se nesetkaly, takže k žádným větším konfliktům nedošlo. Nicméně ekologové se nyní vrátili na své pozice v lokalitě Na Ztraceném a tam zase rozjíždějí nějaké akce. Teď máme novou taktiku. Necháme je přivázat ke stromům a dřevorubci se přesunou jinam a kácí tam. Tím se neohrožují jejich životy a práce pokračuje. Je to taková hra kočky s myší," sděluje ParlamentnímListům.cz mluvčí Správy Národního parku Šumava Pavel Pechoušek. Za celou dobu konfliktů se už prý pokácelo necelých pět tisíc stromů.

Jádro konfliktu je v tom, že podle ekologů nemá vedení národního parku vyřízené výjimky na kácení v druhé zóně parku a zasahuje se v biotopu chráněných druhů. Správa parku zase argumentuje tím, že kácet se musí již nyní, protože by se ze stromů napadených kůrovcem mohl brouk rozšířit do okolí. Obě strany na sebe podaly trestní oznámení. Ke kácení se přistoupilo na základě předběžného opatření klatovského soudu, a proto lesníky proti ekologům brání policie. Do sporu už se vložila i Evropská komise a žádá Česko o vysvětlení.

Cestou Na Ztracené

„Vždyť ti ekoteroristi protestují úplně zcestně. Proto jim říkáme zelená nákaza. Kdyby se kůrovec přemístil i jinam, byla by to pro nás katastrofa. Na Šumavu bez lesů turisti jezdit nebudou. Pokácené stromy v lokalitách zůstanou, jen je kluci zbaví kúry plné škůdců. Spíš se mi zdá, že jde o politiku. Ekologové nechtějí ředitele parku Jana Stráského. Vždyť jeho předchůdce, blízký Hnutí Duha, tam taky kácel a nikdo neprotestoval," poučuje anonymně jeden z místních ještě v Modravě. Ranního pochodu organizovaného obcí o dvou stovkách duší se prý účastnil. Jdu k odbočce na lokalitu Na Ztraceném. Nejdřív asfaltka, pak rozbahněná cesta a rozcestník poblíž Černohorské nádrže. Tady stojí pět policejních aut, dvě větší plná mužů ze zásahovky. Spořádaně sedí celí v černém v dodávkách. Na kapotách hesla: „Pomáhat a chránit."

U základního tábora ekologických aktivistů Na Ztraceném posedává chlapík v zeleném a pořád něco hlásí do vysílačky. Zrovna svolává další lidi sem. „Tady začnou za chvíli opět kácet, teď odkorňují. Pásku už zase posunuli. Teď už ne připoutávání, ale zkoušíme něco jiného. Spíš jim bráníme ve stálém posunování pásek a zdržujeme," řekne Radek. „V lokalitě Na Březníku je krásně vidět, jak ta příroda funguje, když se nechá sama sobě. Kůrovec, nekůrovec, ona si s tím poradí," doplní právě příchozí Tomáš. Je živnostník, navrhuje přírodní zahrady, takže dovolenou řešit nemusel. Oba se shodnou, že Hnutí Duha tady nic neorganizuje. Nezávislých aktivistů je prý po lese zhruba šedesát.

Zdržující taktika

Motorové pily začnou vrčet. Poblíž cesty v lese před páskou stojí asi deset mládežníků a dvě starší dámy. „Páska je jen pár metrů od místa, kde padají stromy, což je nezákonné. Měly by být vzdálené na dvě délky stromu. Navíc oni poráží i zdravé stromy, je to hrozně chaotické," rozčiluje se studentka z Brna Kateřina s tím, že se za aktivisty staví i vědci. „Za celých dvacet let jsme se z hlediska právního státu neposunuli ani o píď," pokračuje pro ParlamentníListy.cz Hanka, která si vzala dovolenou, protože pracuje v neziskovém sektoru. Policisté pásku vymezující prostor zákazu vstupu posunují zase o dvacet metrů dál. Mladí nereagují. V ústraní vyčkává asi osm černých baretů ze zásahovky, když začne pršet, odejdou.

Jedna z dam, Jana, zprvu policistům spílá, že kácejí lesy i svým dětem, pak jim zase nabízí buchty. Až po desítkách minut vytlačí policisté pokojně aktivisty za pásku. V okolním lese se do daleka táhnou stromy označené modrou barvou, tedy určené ke kácení. Občas někdo pásku přestoupí, takže začíná chaos. Pár hlídkujících policistů a záchranářů je už přímo na místě posíleno černými barety. Ti se tváří nekompromisně. Atmosféra začíná houstnout.

Jak spoutali policajti kluky

Dva kluci se rozběhnou za pásku, jako ragbisté narušující hradbu soupeře. Policisté ze zásahovky je vzápětí chytí, donutí zalehnout, nasadí jim želízka a odvádějí k dodávce na cestu. "Gestapo, šmejdi, kati," ozve se z různých stran. Strážci zákona začnou všechny legitimovat. V nestřežený okamžik vyběhne za pásku vysoká dívka a dostane se až do blízkosti dřevorubců. Tam ji odchytí zásahovka, poblíž padne vysoký strom. Bylo to o fous, mohli být prvními zraněnými na seznamu. Aktivisté řvou, že policajti ohrožují své i jejich životy, a že tohle je jejich průser. Jeden z uniformovaných je naopak upozorňuje, že jde o jejich provokace. Hanka usedavě pláče.

I černým baretům začnou rupat nervy a s aktivisty se nepokrytě hádají. Do davu ekologů vejde nejspíš velitel zásahu v černých brýlích, jenž vypadá jako důstojník cizinecké legie, a vyzve všechny, aby se opět legitimovali. „Opakovaně jste vstoupil na označené území. Musíme vás předvést," vyzve dalšího chlapce, aby bez odporu odešel s policisty do dodávky. Nedá se, takže mu taky nasadí klepeta. Jedna Slovenka sepisuje do sešitku služební čísla policistů. Menší strážník ho má schované za baterkou. Dlouho se dohadují, nakonec ukáže zbylé číslice. Vše je dokonáno.


Na vlastní oči

Nezúčastněného pozorovatele tyto manévry rozpůlí ve dví. Aktivisté vběhli, byť varováni, do označeného prostoru zčásti kvůli odhodlání, zčásti asi kvůli přítomnosti médií. Policisté, co prostě jen plní rozkaz, protože je to jejich práce, žádné zbytečné brutalitě průchod nedávají. Při posledním zatčení si ale vymysleli záminku, aby zklidnili dav a vzali mu hlavního tahouna. Na zakázaném území se totiž v určitou dobu opakovaně zdržovali úplně všichni, takže jejich důvod neplatí. Před páskou teď zbyla, až na Tomáše, jen samá děvčata, začíná opět pršet a žádné další průniky do zakázaného prostoru nelze očekávat. Zpět na ulici se povolaný právník ekologů radí s klientem. „Tak tohle je vyhlášení války, to už přehnali," soudí Radek a vysílačkou sem povolává další aktivisty.

Zpět na rozcestí u aut stojí policejní mluvčí. „Dopouští se přestupkového jednání, protože podle zákona o lesích v místech, kde je prováděna těžba dřeva, se nesmí pohybovat žádné osoby, aby nedošlo k ohrožení života nebo zdraví osob. Tam může dojít k úrazu kohokoliv, čemuž se samozřejmě snažíme zabránit," podotýká mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová, která je tady s kolegy každý den od rána do večera, takže když v noci přijede domů, projde rychle zprávy a usne jako špalek. Od pondělí do čtvrtka prý bylo v těchto lokalitách zajištěno 72 osob, z nich osmnáct opakovaně, čtyři dokonce třikrát.

Při návratu do Modravy ticho. Všechny pily zmlkly a okolo projíždějí auta plná dřevorubců, policistů i záchranářů. Někteří ekoteroristé, jak jim v obci spílají, dojdou až hodně opožděně. Do druhého pásma Národního parku Šumava se totiž bez povolení autem nesmí. Aktivisté bydlí v chatě v nedaleké vesnici Filipova Huť, kde spřádají nové taktiky. Ve všech okolních obcích jim dávají najevo, že nejsou vítáni. Od propíchnutých pneumatik až po vyhnání z hospody. V Kašperských Horách na odjezdu vidím posedávat na obrubníku všechny čtyři zadržené ekology. Sem je totiž vozí policie na služebnu. Jsou v dobrém rozmaru a je vidět, že blokádu jen tak nevzdají. Zajištěných bude přibývat a podivná hra argumentů skončí do jisté míry patem.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …