Jakl: Slušní lidé si zaslouží podporu proti zeleným extremistům

30.07.2011 22:55

Tajemník prezidenta republiky a šéf Politického odboru KPR Ladislav Jakl se zlobí na ekologické aktivisty, kteří brání dřevorubcům v kácení kůrovcem napadených stromů. ParlamentnímListům.cz se Jakl svěřil s tím, že zvažuje, že pojede podpořit obyvatele Šumavy a místní starosty, kteří podporují boj s kůrovcem.

Jakl: Slušní lidé si zaslouží podporu proti zeleným extremistům

„Nevylučuji, že se na Modravu zajedu podívat. Slušní lidé si zaslouží podporu a ochranu před zelenými extremisty," řekl ParlamentnímListům.cz Jakl. „Zelené hnutí je fenomén, který nezmizí ze společenské scény. Já ho považuji za neblahý a nepříznivý. Myslím si, že se může opírat o legislativní prostředí, které mu nahrává a je velmi špatné. Legislativa dává ohromný vliv těmto různým organizovaným nátlakovým lobbistickým i vyděračským skupinám z tohoto prostředí," uvedl tajemník prezidenta.

Extrémní prostředky extrémní politiky

Podle Jakla mezi politickým křídlem, které se tváří, že respektuje základní demokratická pravidla, a mezi tím bojůvkářským neexistuje žádná ostrá hranice a vzájemné prolínání zde vždy existovalo. Podle něho je zelené hnutí extremistické, neboť prosazuje extrémní ideologii extrémními prostředky.

SLEDUJEME téma boj o Šumavu


„Co se týče obsahu, tak i tam jde o extrémní nahlížení na společnost, civilizaci, kulturu. Jde o radikální popření toho, na čem je naše společnost vystavěna a byla vystavěna generacemi našich předků - na potýkání se s přírodou, na jejím osvojování. Je to extrémní pohled, který byl přijat mediálním mainstreamem jako něco normálního. Vůbec to však neznamená, že se tím ztratil ten extremistický náboj. Stačí jet kamkoli na venkov popovídat si s normálními lidmi o těchto zelených aktivistech či radikálech přicházejících z velkoměstských kaváren a zkoušejících jim nutit, jak se mají chovat, co mají dělat, co mají vyrábět a spotřebovávat, a ti vám jistě řeknou, že je považují za vyhrocené extremisty," míní o ekoaktivistech Jakl.

Ekoterorismus horší než Al-Káida

Podobně se ve svých zápiscích z Austrálie vyjádřil i prezident Klaus. „Kde vidím v současnosti ve světě její největší ohrožení - vidím je v environmentalismu a v odnárodňování států a v přechodu ke globálnímu a evropskému vládnutí. Těchto dvou věcí se já bojím více než Al-Káidy. Jestli mi někdo z mých čtenářů nerozumí, pak přeposílám SMS, která mi právě při psaní této věty přišla: ´Ekologičtí aktivisté se na Šumavě zavěsili v sítích do korun stromů napadených kůrovcem. Brání jejich kácení.´ Snad už k tomu není třeba nic dodávat," napsal prezident.

K tématu: Klaus: Ekologové ze Šumavy jsou horší než Al-Káida


Evropská komise také požádala české ministerstvo zahraničí, aby jí vysvětlilo dění v Národním parku Šumava. Vměšování Evropské unie do záležitostí České republiky se ale nelíbí mnoha poslancům a senátorům napříč politickým spektrem, především ale v ODS. Řada politiků si také nebrala servítky při svých vyjádřeních o aktivistech.

více: EU, ještě nám říkej, kdy chodit na záchod. Politici běsní kvůli Šumavě


Ekoorganiazce dostávají peníze od státu

„Ta sebranka, co tam nelegálně brání kácení, je banda profesionálních protestujících anarchistů, kteří se již přivazovali třeba k Temelínu. Jsou to blázni a všichni jsou z nich tady nešťastní. Obyvatelé Šumavy i starostové správně říkají, že než aby nám tady vládli ekoteroristé a udělali si ze Šumavy místo pro své zvrácené experimenty a dostávání státních peněz, tak je lepší národní park zrušit," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Tomáš Jirsa z ODS, do jehož volebního obvodu Šumava částečně přísluší.

Ten upozorňuje, že řada „ekoorganizací" je na přežití kůrovce na Šumavě zainteresována. Jedná se o lidi z Jihočeské univerzity či Hnutí duha a ŠumavaPro, kteří již dostali od státu mnohamilionové příspěvky.

Více k tomu zde:

Jirsa (ODS): 100 dnů ředitele Stráského aneb kdo má na Šumavě ekonomické zájmy


Profesionální protestující

Web iDnes.cz v sobotu uvedl, že druhým nejdůležitějším mužem blokády proti kácení stromů na Šumavě je Jan Piňos, který se na konci loňského roku hlásil do výběrového řízení na ředitele parku, nyní s jeho vedením a jím najatými dřevaři nekompromisně válčí a připravuje taktiku aktivistů. Ten donedávna pracoval jako ředitel kampaní Greenpeace.

Aktivisté neorganizují blokádu nahodile. Podle iDnes.cz mají protest právně i finančně zajištěný. Kdo se chce k protestu přidat, dozví se, že se nemusí ničeho bát. U Ptačího potoka na Šumavě se už čtrnáct dní snaží ekoaktivisté zabránit pokácení tisíců tamních smrků, protože se tím podle nich nenávratně ničí vzácný kus šumavské přírody.

Všech dvaadvacet šumavských starostů napsalo dopis, ve kterém vyzývají české i evropské politiky a úřady, aby zastavili vědecké experimenty, které vedou k devastaci lesů kůrovcem. Pokud tak neučiní, chtějí, aby byl šumavský národní park zrušen. Proti ekoaktivistům protestovali i obyvatelé Šumavy. V pátek anonym oznámil, že je v místě kácení bomba, což se ukázalo jako poplašná zpráva.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …