Klaus z Austrálie: Na konferenci jezdíme v golfových vozíčcích

01.08.2011 9:34

Prezident Václav Klaus publikoval v deníku Právo další část svých zápisků z Austrálie. Víkend trávil hlavně pracovně na konferenci Centra pro nezávislá studia, ale ve volném času se mohl podívat i na tamější pláže.

Klaus z Austrálie: Na konferenci jezdíme v golfových vozíčcích

„Víkend trávím na každoroční konferenci Centra pro nezávislá studia (Centre for Independent Studies)," dodává Klaus pro přesnost i anglický překlad.

 „Témata jsou velmi různorodá- začalo to pracovní snídaní na téma náboženství a politika. Následuje debata o Číně, jsem jedním z řečníků. Po obědě následuje vzrušená debata o situaci v severní Africe a o tom, hodí-li se pro to, co se tam děje, název Arab Spring. Říkám, že ne," popisuje Klaus průběh konference a nezapomíná zmínit, že je jediným a závěrečným řečníkem konference.

Klaus hodnotí konferenci velmi pozitivně. „Musím říci, že si něco tak kvalitního u nás doma nedovedu představit," chválí. 

Ubytování v golfovém komplexu

„Účastníci konference bydlí v obrovském komplexu hotelu Hyatt. Současně je i golfovým hřištěm, kde se hraje i mistrovství Austrálie. Proto se tu všichni pohybujeme na golfových vozíčcích, i když jedu přednášet svůj projev," popisuje nadšený Klaus.

Přes vytíženost programu měl prezident i trochu volného času, ve kterém vyrazil na místní pláže. „Moře a pláže jsou úžasné. Voda není teplá, moc lidí se nekoupe, ale spousta lidí surfuje v černých neoprenech. Umět surfovat patří k samozřejmým povinnostem zdejšího člověka."

Radši sako než šortky

Přesto si Klaus není jistý, jestli ho země nadchla. „Někdo se mne ptal, jak se mi v Austráli líbí. Nevím, není to moje země. Jsem - přírodu milující - městský člověk, jsem člověk celý život sportující, ale nikoliv milovník vodních sportů, preferuji sako a kravatu před tričkem a šortkami, jsem radši kulturní než multikulturní, jsem spíše konzervativní než liberální nebo sociálně demokratický atd.," píše Klaus.

Jedno se však Austrálii nedá upřít. „Austrálie je složitější, pragmatičtější a kulturnější, než si myslíme," končí Klasu svůj zápisek.

Čtěte více:
Klaus v australské televizi: Politici neviděli, média mlčí 
Klaus v Austrálii podle Blesku přednáší za 200 dolarů
Rozhlas o Klausovi: V Austrálii je mediální hvězdou
Klaus v Austrálii podle Blesku přednáší za 200 dolarů
Australští politici Klause vidět nechtějí. On tam vysvětluje oteplování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…