Soud nepovolil obnovení procesu v kauze „kapříci ve fotbale“

18.08.2011 17:14

Obvodní soud v Kroměříži nepovolil obnovu soudního procesu v případu sudích, kteří před lety brali úplatky za to, aby ovlivnili průběh sportovního klání. O obnovu řízení požádal advokát jednoho z obžalovaných Karol Hrádela. Jenže Hrádela se dnes na místě proti rozhodnutí soudu odvolal, takže o jeho stížnosti bude ještě jednat soud vyšší instance.

Soud nepovolil obnovení procesu v kauze „kapříci ve fotbale“

Bez přítomnosti novinářů a bez televizních kamer dnes u Obvodního soudu v Kroměříži proběhlo soudní řízení v kauze takzvaných "kapříků", tedy případu sudích fotbalového klubu 1. FC Synot, kteří měli před lety brát úplatky. O obnovu řízení požádal advokát jednoho z obžalovaných Karol Hrádela.

Známý pražský advokát se pro otevření případu rozhodl proto, že se nedávno dozvěděl o peripetiích soudce městského soudu v Brně Aleše Dufka. Ten je podle Hospodářských novin totiž podezřelý z toho, že si vzal úplatek od jednoho z obviněných při vyšetřování kauzy brněnské policejní mafie, která třináct let vydírala podnikatele a za peníze zahlazovala trestní kauzy. Dufek si měl od klíčového svědka této „mafiánské kauzy" Petra Michka vzít  úplatek milión korun za to, že jej z vazby propustí na kauci.

TÉMA: Policejní gang

Dufek ale celou záležitost popírá. „Já jsem se naopak podílel na odhalení gangu," oponoval soudce v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny. Toto podezření spolu s dalšími jeho vroubky ale vedlo k tomu, že Hrádela požádal o obnovu řízení v případu úplatných rozhodčích.

Související:

Soudce neprovedl jediný důkaz

„Chtěli jsme před lety v době konání procesu vědět, kolik byl počet odposlechů, kolik jich soudce Dufek nařídil. A on řekl určitý počet a my jsme pak zjistili, že ten počet nebyl správný. Takže lhal u soudu jako svědek o počtu odposlechů," řekl k tomu ParlamentnímListům.cz ve středu Hrádela s tím, že má tak pochybnosti o důvěryhodnosti toho soudce, neboť mohou být nevěrohodné i důkazy, které byly v minulosti prováděny.  

Jenže na tyto záležitosti dnes soudce Karel Rašín neslyšel a obnovu procesu nepovolil. „On neprovedl jediný navržený důkaz a rozhodl během patnácti minut. My jsme ale s tím počítali, že soudce nebude chtít zpochybnit kroky jiného soudce," řekl k tomu dnes ParlamentnímListům.cz Hrádela.

Podle něj ale podobně soudce postupoval i v době hlavního líčení. „Chtěli jsme tehdy, aby si vyžádal některé údaje od Městského soudu v Brně a od Českomoravského fotbalového svazu a porovnal je. Měl to jako oficiální písemný návrh, ale soudce to tehdy v hlavním líčení neprovedl. Dnes jsme to znovu navrhli, neboť jsme měli ještě jiný písemný důkaz, který prokazuje nepravdivé tvrzení soudce  Dufka vůči soudu," dodal advokát.

Dufek byl totiž už před osmi lety podezřelý z konfliktu zájmů v aféře někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot. Povoloval totiž odposlechy sudích a funkcionářů, přitom sám současně seděl v arbitrážní komisi fotbalového svazu. Tedy organizace, která fotbalové dění v zemi zastřešuje. Samotná komise řeší například majetkové spory jednotlivých celků či hráčů.

Soudce Karel Rašín svůj rozsudek pro ParlamentníListy.cz neokomentoval. Redakce jej totiž nezastihla. Podle sekretariátu kroměřížského soudu byl celý den v jednací místnosti a soud navíc svůj úřední den ukončil již ve 14.30 hodin.

Ivánku, kamaráde jako divadelní hra k popukání

Soudy kolem sudích řešily několik případů. Snad nejznámější je takzvaná žižkovská aféra, v níž si čtyři bývalí fotbaloví sudí (Marcel Hábl, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa a Karel Vidlák) nechali slíbit úplatek od Ivana Horníka. Soudy rozhodčím na základě telefonních odposlechů vyměřily podmínky, pokuty a zákazy činnosti. Odsouzení ale případ hnali až před Ústavní soud (ÚS) a ten před třemi lety bez veřejného jednání odmítl jejich stížnost. Podle ÚS totiž nebylo pochyb o tom, že šifry třicetník, padesátník či třicet kilo jablek představovaly sjednanou výši úplatku.

Případ pak vešel do dějin fotbalu a vznikla kolem něho i divadelní hra Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit.

Hrádela ale figuroval především jako advokát v jiném případu a to sudího Václava Zejdy. Právě o jeho případu měl dnes kroměřížský soud rozhodovat. Případ je známý proto, že Hrádela v kauze po jednání fotbalové disciplinární komise v listopadu 2004 vyrukoval s tvrzením, že když rozhodčí v telefonátech mluvili o kapřících, šlo prý o skutečné ryby. Nikoli o peníze, jak ony kapříky rozluštila policie při odposleších.

Hrádela: Zejda byl skutečně na výlovu rybníka

Policie, disciplinární komise, novináři i veřejnost si podle Hrádely špatně vysvětlili odposlech rozhovoru Zejdy s jeho kolegou Bohumilem Krátkým v listopadu 2003. Krátký se totiž tehdy Zejdy zeptal, zda už dopluli kapříci za zápas Blšany - Synot, za který manažer Synotu nabídl Zejdovi úplatek ve výši 120 tisíc korun, pokud hosté vyhrají. Synot tehdy zvítězil 3:1.

Slovo kapřík bylo ale podle policie zašifrované označení tisícovek. "To ale není pravda," spustil k tomu tehdy Hrádela. „Pan Zejda byl tehdy na výlovu rybníka a svým kolegům chtěl za odměnu předat skutečně ryby, na to přece v předvánočním čase není nic divného," prohlásil v té době právník s tím, že má důkazy o Zejdově přítomnosti na výlovu. Podle Hrádely k tomu existují svědci, potvrzení i fotografie, že si kapry zaplatil a sám vylovil.

Od kroměřížského soudu Zejda v roce 2004 odešel s trestem podmínky a peněžitým trestem. Rozhodčím Václavu Zejdovi, Jaroslavu Gruberovi a dvěma bývalým funkcionářům Radomíru Hruboňovi a Gustavu Santariusovi rozdaly v minulosti přitom ještě jiné soudy podmíněné a peněžité tresty a všem také na různě dlouhou dobu zakázal další působení v profesionálním sportu.

Například  v roce 2006 Zejda dostal od Okresního soudu v Ostravě sedm měsíců vězení s dvouletým podmíněným odkladem za to, že se v roce 2004 nechal uplatit nejen nabídkou peněz, ale využil i nabídky erotických hrátek s prostitutkou na horském hotelu v Beskydech, který shodou okolností patří dalšímu a v jiné kauze již dříve potrestanému rozhodčímu Lubomíru Půčkovi.

Soudce Dufek útočí ne pozici předsedy soudu

Soudce Aleš Dufek, který v případu figuruje, je přitom navíc horkým kandidátem na předsedu brněnského městského soudu. Současná předsedkyně soudu Marcela Komárková ale jeho nominaci odmítla letos v červnu podepsat. Kromě toho, že v době soudcování Dufek údajně podnikal v hazardu - i když to zákon zakazuje, měl firmu s výherními a hracími automaty - totiž podle ní na povrch vypluly i další pochybnosti. 

Zda se ale právě Dufek nakonec přece jen stane šéfem městského soudu v Brně (nyní tam figuruje jako náměstek) by měl rozhodnout ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil během příštích několika dní. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, končící předsedkyně městského soudu Komárková se totiž obrátila se svými výhradami vůči Dufkovi právě na ministra spravedlnosti.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…