Ekonom Kohout: Zůstávám v NERVu. Finanční krize totiž pokračuje

06.09.2011 18:30

VÍME PRVNÍ Ekonom ze společnosti Partners Pavel Kohout zůstává v Národní ekonomické radě vlády (NERV). Rozruch vzbudil, když na přelomu roku oznámil, že s NERVem, kde měl na starosti protikorupční strategii, končí. Plně své důvody k odchodu nikdy neobjasnil, nicméně v té souvislosti vždy odkazoval na svůj blog, kde kromě jiného dával najevo své znechucení z ODS a jejích korupčních kauz.

Ekonom Kohout: Zůstávám v NERVu. Finanční krize totiž pokračuje

„Je to naprosto jednoduché a přímočaré," reagoval pro ParlamentníListy.cz na dotaz, zda zůstává v NERVu Pavel Kohout. „Někdy začátkem roku jsem měl v úmyslu, až skončí moje pracovní skupina pro korupci a veřejné zakázky, skončit v Nervu, abych měl více času na byznys a ostatní věci," připomněl ekonom.

Pokračuje finanční krize, zůstanu

Mezitím se ale podle něj zhoršil ekonomický vývoj v Evropě: „Máme tady pokračování finanční krize, tak jsem se rozhodl, že ještě zůstanu. Navíc to není tentokrát časově tak náročné a myslím si, že to stojí za to a je seriozní pokračovat a pracovat v další pracovní skupině, která se právě zabývá evropskou finanční krizí," doplnil Pavel Kohout.

Související: Kohout opouští NERV. Má na starosti protikorupční strategii


Připomeňme, že v souvislosti s odchodem z Národní ekonomické rady vlády Kohout oznámil, že bude spolupracovat s tehdejším ministrem dopravy za Věci veřejné Vítem Bártou. Na dotaz ParlamentníchListů.cz potvrdil, že spolupráce s Véčky nadále pokračuje. „Spolupráce pokračuje pořád na bázi konzultací," upřesnil ekonom.

ODS je pro mě vyřízená

Na přelomu roku snad nebylo médium, které by neinformovalo o tom, že mediálně poměrně známý ekonomický expert Pavel Kohout hodlá skončit v NERVu. Sám Kohout v souvislosti se svým odchodem na blogu připustil, že správnost jeho rozhodnutí potvrdila i takzvaná „korupční kauza Drobil". Jejím hlavním aktérem byl tehdejší šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který skrytými nahrávkami měl dokladovat, že se zde chystá manipulace s veřejnými zakázkami.


„Jeden člen ODS, jehož identitu nebudu zveřejňovat, pak na Michálkovu adresu poznamenal: 'Ten člověk je vyřízený. Nikdo už ho nikdy nezaměstná, práskače.' Pro mě je vyřízená ODS," konstatoval na blogu Kohout.

K věci: ODS je vyřízená a Nečas selhal, ulevil si Kohout po odchodu z NERVu


V radě se specializoval na protikorupční strategii a penzijní reformu. "V NERVu mám v úmyslu fungovat ještě asi tři měsíce, abych dokončil práci, kterou jsem začal. Pak odcházím. Do Nového roku si dávám předsevzetí, že už nikdy nepřijmu bezplatnou účast v jakékoli vládní komisi," napsal tehdy ekonom.

Mám depresi, ale ne z NERVu

Později v Hydeparku ČT 24 zmírnil dohady o důvodech svého odchodu z rady vlády konstatováním, že se nachází v těžké depresi. "S politikou ani NERVem to ale nesouvisí," vysvětlil.

Čtěte také: Jsem v depresi, přiznal Kohout. S NERV to prý nemá co dělat


Kohout současně vyjádřil překvapení nad vlnou bouřlivých reakcí, které jeho ohlášený odchod z NERVu vyvolal. Podle něho ale nešlo o unáhlený krok, leč o dlouho připravované rozhodnutí. A Kohout opět vysvětlil i roli NERVu. "Nejde o žádný úřad, ale o poradní orgán. Nediktuje, co má vláda dělat, spíše je na ní závislý," sdělil.

Související:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…