Ministr Dobeš úředníky nepoškodil. O sledování mailů prý věděli

12.09.2011 8:53

Policie se přestala zabývat případem sledování e-mailové korespondence a úniků dat z ministerstva školství. Podle vyšetřování se nestal trestný čin, zaměstnanci ministerstva prý o kontrole elektronické pošty věděli z uzavřených pracovních smluv. Píše to server Týden.cz.

Ministr Dobeš úředníky nepoškodil. O sledování mailů prý věděli

Kauza začala únikem informací o statisícových odměnách zaměstnanců ministerstva. Bylo zřejmé, že pocházejí z interní e-mailové komunikace. Na ministerstvu fungoval jeden účet, z něhož bylo možné číst poštu ostatních. Ministr Josef Dobeš se od záležitosti distancoval a podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli porušení tajemství dopravovaných zpráv a neoprávněnému nakládání s osobními údaji.

Zaměstnanci souhlasili se sledováním e-mailů

"Zjistili jsme, že zaměstnanci o sledování e-mailů věděli, protože tuto informaci obsahovala jejich pracovní smlouva, kterou podepsali," sdělilo serveru Týden.cz pražské krajské policejní ředitelství. Dobeš označil rozhodnutí policie za zklamání.

Podle zákoníku práce a odborníků má zaměstnavatel právo monitorovat elektronickou poštu svých zaměstnanců, a v závažných případech dokonce i její obsah.

"Pokud ale zaměstnavatel narazí na ryze soukromou korespondenci, nesmí v žádném případě e-mail číst. Porušil by tím soukromí zaměstnance," řekl serveru odborník na pracovní právo Petr Hůrka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zaměstnanci by ale neměli používat firemní mail k soukromým účelům.

Bátorův účet někdo zneužil

Případ znovu oživila nedávná kauza úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory, který se na Facebooku nevybíravě vyjadřoval o ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Bátora však tvrdí, že jeho účet někdo politicky zdiskreditoval.

"Přestože jsem udělal personální opatření a vyměnil ředitele IT, útok zvenku do Facebooku pana Bátory ukazuje, že problém tady je, a pokud nepadnou nějaké přísné tresty, bude pokračovat," sdělil serveru Dobeš.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …