„Ústecký balíček“ legislativních změn je připraven na schválení zákonodárci

13.10.2011 15:25

Ústecký kraj včera představil balíček legislativních změn, které mají napomoci dlouhodobě řešit napjatou situaci nejen na severu Čech. Soubor předkládaných legislativních změn se týká celkem čtyř oblastí. Tři z nich byly již letos v září předloženy Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, poslední část o veřejně prospěšných službách právě nyní prochází připomínkovým řízením starostů Ústeckého kraje.

„Ústecký balíček“ legislativních změn je připraven na schválení zákonodárci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

 „Ústecký balíček" počítá se změnou zákona v otázkách sociálního bydlení, hazardních her a upravuje postupy proti narušování veřejného pořádku. Navrhované úpravy legislativy mají vyřešit rostoucí napětí zejména v sociálně vyloučených lokalitách, na které kraj upozorňuje již více než dva roky.

Nedostatečné řešení problémů souvisejících se sociálně vyloučenými lokalitami je podle zástupců kraje živnou půdou pro vzestup násilných a extremistických projevů ve společnosti. „Všechna tato místa pojí znaky, jako je vysoká nezaměstnanost, drogy, kriminalita, lichváři a podnikavci parazitující na již tak svízelné situaci sociálně slabých občanů," uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje a dodala: „Mluví se o tom, že skupině nepřizpůsobivých obyvatel je potřeba pomáhat, snažit se je začleňovat do společnosti. Dnes se ptám, jaký je po dvaceti letech výsledek tohoto snažení, jak si poskytované pomoci tato skupina váží, co sama udělala, aby se začlenila a žila lépe.

Předkládaný návrh počítá s úpravou stávající legislativy v otázkách zákonných opatření při zajištění bydlení osobám v hmotné nouzi, státní sociální podpoře, pomoci v hmotné nouzi. Dále se jedná o změnu loterijního zákona, správních a místních poplatků. Nová úprava počítá s jasnou definicí toho, co je to sociální bydlení, jak určit oprávněnou osobu, poradenství v otázkách zajištění sociálního bydlení, jednoznačné stanovení postupu při uzavírání nájemních smluv a úhrady energií.

V otázce provozování loterijních a hazardních her nebo sázek návrh počítá s rozšířením pravomocí jednotlivých měst a obcí zejména v souvislosti s regulací počtu a umístění heren a loterijních terminálů. Navíc zpřísňuje veškeré podmínky pro jejich provozování.

Revoluční změnou je připravovaný návrh novelizace v oblasti veřejné služby, kdy si příjemci dávek musí odpracovat část získané pomoci službou obci, která by měla vytvářet podmínky pro to, aby dokázala připravit pracovní místa pro tyto osoby. Kdokoliv by měl mít možnost odpracovat si také další dluhy, jako jsou pokuty a správní poplatky, vůči municipalitám prostřednictvím veřejně prospěšných prací.

„Nejdůležitější je zajistit bezpečnost slušných občanů proti nepřizpůsobivé menšině, která se snaží neustále obtěžovat své okolí a odkud plynou další projevy mezilidských konfliktů, jež pak nabírají nekontrolovatelný spád podobně jako na Šluknovsku. Žijeme v demokratickém státě, proto musíme chránit naší svobodu a zároveň respektovat pravidla, která nám jí zajišťují," podotkla Jana Vaňhová.

Související:

Napadl Paroubka: Národní socialisto! Debile, nedělej agitku, slyšel


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…