Senát bude schvalovat zavedení trestní odpovědnosti firem

26.10.2011 8:19

Zavedení trestní odpovědnosti právnických osob nebo zdražení zápisu do katastru nemovitostí na 1000 korun bude ode dneška projednávat Senát. Podle doporučení svých výborů by měl obě úpravy schválit.

Senát bude schvalovat zavedení trestní odpovědnosti firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob by soudy mohly pokutovat firmy za osm desítek trestných činů, zabavit jim majetek nebo jim zakázat některou činnost. Za vážná provinění by je mohly i zrušit. Zákon vyplývá i z mezinárodních závazků ČR.

Za zápis do katastru nemovitostí tisíc korun

Novela, která řeší zápis do katastru nemovitostí, počítá s tím, že lidé zaplatí od příštího roku dvojnásobek místo dosavadních 500 korun. Horní komora asi také umožní Českému telekomunikačnímu úřadu prodávat v aukci kmitočty pro vysokorychlostní mobilní sítě. Důsledkem by mohlo být snížení ceny za telefonické volání a datové přenosy.

Podpoří zřejmě i novelu obchodního zákoníku, která kromě jiného umožní souběh funkcí ve firmách v případech, kdy lidé působí jako statutární orgán firmy a stejnou činnost vykonávají i jako zaměstnanci.

Kladného přijetí se od senátorů asi dočká i novela o zvýšení letošního rozpočtu ministerstva zemědělství o 1,1 miliardy korun z Pozemkového fondu na posílení národních dotačních zdrojů.

Související:

Senát má schvalovat platy žalobců nebo exekuci dávky na živobytí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…