Vítěz tendru na Temelín: Rozhodnou cena, know-how a podíl českých firem

31.10.2011 13:14

Největší energetická zakázka ve střední Evropě, dostavba jaderné elektrárny Temelín, se dnes pohne kupředu: odpoledne dostanou oficiální výzvy k předání nabídek plus zadávací dokumentaci tři kvalifikovaní zájemci.

Vítěz tendru na Temelín: Rozhodnou cena, know-how a podíl českých firem

Kedo ale o dostavbu Temelína má zájem? Mluví se o americko-japonském Westinghousu, francouzské Arevě a česko-ruském konsorciu Škoda JS a Rosatom. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotová nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Připomněl to Český rozhlas. 

Veřejná soutěž ale podle rozhlasu probíhá v době nedostatku peněz na velké investice. Stavbu elektrárny bude však podle vládního zmocněnce pro dostavbu elektrárny Temelín Václava Bartušky investovat ČEZ ze svých zdrojů.

„U firmy, která má roční obrat 50 miliard korun, je tato investice plně v možnostech. Není to nic nečekaného a nezvyklého," řekl Bartuška v rozhovoru pro Rádio Česko.

Cena je podle něj stanovena, je fixní, ovšem již nyní se ukazuje, že s ní budou mít všichni tři uchazeči problém. „V roce 2013 jsme ale připraveni žádnou nabídku nepřijmout, pokud by nevyhovovala podmínkám," vysvětlil k tomu Bartuška.

Dostavba jaderné elektrárny ale podle Bartušky nemá alternativu. „V tuhle chvíli přes polovinu členských zemí EU elektřinu dováží. Dalších pět zemí se pak v dalších letech do podmínek dovozní závislosti dostane. Každý má ve svých strategiích, že bude elektřinu dovážet, ale nikdo už neříká odkud," poznamenal Bartuška s tím, že něco podobného se stalo s eurem.

„Všichni předpokládají, že druzí budou zodpovědní, ale oni si budou moci povolit řemeny. Mít elektřinu pro svou vlastní potřebu je proto velmi dobrá věc," zdůraznil.

Na to, jaké budou hlavní podmínky, podle kterých se bude vybírat vítěz tendru, Bartuška pak odvětil:

 „Cena - to je klíčová věc, transfer know-how, abychom byli schopni si tu elektrárnu provozovat, případně ji vylepšovat sami, a třetí je podíl českých firem." 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…