Záchranná „pilulka PO" nově bez předpisu

03.11.2011 14:07

Postkoitální kontracepce bude od konce listopadu dostupná v lékárnách bez předpisu. Ženy starší šestnácti let budou moci koupit přípravky Escapelle a Postinor-2 pouze po předložení občanského průkazu.

Záchranná „pilulka PO" nově bez předpisu

„Od 28. listopadu mají uživatelky přípravků Postinor 2 a Escapelle dostupné tyto přípravky bez lékařského předpisu, výdej bude možný v režimu bez předpisu s omezením, to znamená z rukou lékárníka," potvrdil informaci České televizi ředitel SÚKL Martin Beneš.

SÚKL bude sledovat, zda volný prodej postkoitálních pilulek nezvyšuje následky vedlejších účinků. „Po roce kontroly a monitoringu informace vyhodnotíme... a budeme se rozhodovat, zda tento volnější režim dostupnosti postkoitální kontracepce zachováme nebo se vrátíme k výdeji na lékařský předpis," upřesnil Beneš.

Předseda České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák dodává, že prodej bez předpisu nepředstavuje větší zdravotní rizika. „Není to ani tak, že by u těchto přípravků byla nějaká značná zdravotní rizika, spíše by mohly způsobit třeba výraznější nepravidelnosti cyklu nebo nevolnosti," vysvětlil Dvořák.

Čtěte více:
U Jílkové jako ve středověku: Za monogamii a zákaz antikoncepce
Liška (ODS): Potraty, antikoncepce a konec rodiny
Zdravotnická reforma: Lékárníci budou "předepisovat" léky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…