Rozpad velké koalice v Praze dotázaní vítají, ukázal průzkum

29.11.2011 19:47

Dvě třetiny obyvatel hl. města Prahy vítá ukončení velké koalice ODS a ČSSD, jež bylo v minulém týdnu iniciováno pražskými občanskými demokraty v čele s poslancem a šéfem pražské ODS Borisem Šťastným. Nadpoloviční většina Pražanů by v čele pražské radnice uvítala bývalého guvernéra České národní banky a lídra pražské TOP 09 Zdeňka Tůmu, který na tento post aspiroval po loňských vyhraných komunálních volbách v Praze. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti SANEP.

Rozpad velké koalice v Praze dotázaní vítají, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Tůma

V loňských volbách do obecních zastupitelstev dali Pražané jasně najevo, že si přejí změnu ve vedení na magistrátu, když nejvíce hlasů dali představitelům TOP 09, především jejímu čelnímu muži Zdeňku Tůmovi. Ke změnám loni nedošlo a zvolený primátor Bohuslav Svoboda se přílišné popularitě mezi Pražany netěšil. Velká koalice se však rozpadla nedávno a Pražané to uvítali. Nelíbí se jim jen, že v čele Radnice nestanul Zdeněk Tůma.

Celý průzkum ZDE

Koalice se rozpadla kvůli zadlužování? Nevěříme

Průzkum společnosti SANEP ukázal, že s rozpadem velké koalice v hlavním městě jsou spokojeny dvě třetiny Pražanů. S dosavadním působením primátora hl. m. Prahy Bohuslavem Svobodou (ODS), který dohodl s TOP 09 novou koalici a v čele radnice i nadále zůstává, není spokojena těsná většina (44,1%) Pražanů. Naopak spokojenost s primátorem Bohuslavem Svobodou vyjádřilo v souhrnu 42,3% obyvatel Prahy. Bohuslav Svoboda však může v očích Pražanů získat kladné body např. ukončením podezřelého mnohamiliardového tendru na svoz komunálního odpadu a případně i fungující novou koalicí s TOP 09.

Těsná většina oslovených obyvatel Prahy však nevěří proklamovaným důvodům rozpadu původní koalice ODS a ČSSD. Boris Šťastný (ODS) prohlásil, že občanské demokraty vedla k vypovězení koaliční smlouvy obava z narůstajícího zadlužení Prahy.


KAM DÁL:

Sledujeme výzkumy MÉDEA RESEARCH, STEM, CVVM, FI a SANEP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…