Haló noviny se s úmrtím Havla vypořádaly po svém. Stručně a kriticky

19.12.2011 9:50

Zatímco všechny dnešní deníky se věnují památce bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla na svých předních stranách a navíc své titulky graficky vyhotovily i do barvy černé, jen komunistický deník Haló noviny o úmrtí Václava Havla referuje v jednom článku. Není divu – pro komunisty byl Havel vždy zrádcem, který komunistům sebral moc.

Haló noviny se s úmrtím Havla vypořádaly po svém. Stručně a kriticky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

I nejprodávanější bulvární deník, který je jindy plnobarevný a věnuje se převážně celebritám, se dnes "vybarvil" do černa a navíc je úplně celý věnován Václavu Havlovi a jeho životě. Jenže zatímco se takto dnes pro čtenáře vybavily všechny české deníky, jen Haló novinám nestál tento státník a první prezident demokratického Československa ani za to, aby jeho fotografii vedení listu dalo do černého rámečku.

Není se ale co divit, komunisté Havla nikdy neměli v lásce a po celých 22 let o něm hovořili jako o zrádci českého lidu, který ustupoval pouze Němcům. Že je v názorech komunistických představitelů Havel přinejmenším kontroverzní osoba, dává tušit i vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa pro tento deník.

„Jeho slova směřovala k ideálu humanity, kroky které dělal a podporoval, však nešly vždy stejným směrem. Nejvíce se svým proklamovaným ideálům zpronevěřil, když protiprávní napadení Jugoslávie roku 1999 označil za ‚humanitární bombardování‘. Tím se v očích reálně uvažujících lidí zcela odepsal,“ řekl totiž Haló novinám Filip.

Podle něj osobnost Václava Havla vyžaduje objektivní hodnocení, nikoli oslavné tirády. „Rodině Václava Havla přeji upřímnou soustrast. Mám-li však hodnotit Havla jako politika, byla to osobnost rozporuplná,“ řekl také Filip.

Vše k tématu skon Václava Havla

P. Sobotka řekl prý odpudivou agresi

Deník pak referoval o tom, kdo všechno se k Havlově úmrtí vyjádřil. Jmenoval premiéra Petra Nečase, předsedu Senátu Milana Štěcha, slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, svou soustrast - dle informací deníku - vyjádřila i současná slovenská předsedkyně vlády Iveta Radičová, či například polský exprezident Lech Walesa.

„K odpudivé rétorické agresi zneužil Havlovu smrt zejména místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS): ´Pevně věřím, že s odchodem Václava Havla se nám tady nevrátí komunisti, protože to bych považoval za velkou tragédii,´ řekl podle Haló novin Sobotka, který by sám moc rád usedl na prezidentském křesle, což je však v přímé volbě prakticky vyloučeno – v průzkumech veřejného mínění propadá,“ uvedl na závěr komunistický deník.

Semelová: Havlovy sliby rozešly se skutečností

Poslanci za KSČM se včera k odchodu Havla vyjádřili přímo i pro ParlamentníListy.cz. Například komunistka a poslankyně KSČM Marta Semelová uvedla: „Na rozdíl od glorifikace, která zaznívá celý den v médiích, tak je třeba vidět i druhou stranu a dát všechny činy na misky vah. A pak převládá to negativní. Stál u vzniku režimu, který uvrhl spoustu lidí do nezaměstnanosti. Na náměstích říkal ´Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností´ a nyní je bez práce tři čtvrtě milionu lidí Podle ní se Havlovy sliby rozešly se skutečností.“

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič pak za vinu dává bývalé hlavě státu i konec společného státu Čechů a Slováků. „Zcela pragmaticky dal průchod rozbití Československa včetně patetického gesta odstoupení a prohlášení, že s rozbitím nechce mít nic společného, a po půl roce už se ucházel o funkci prezidenta v samostatné České republice,“ zmínil včera pro ParlamentníListy. cz Grospič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…